С 18 799 065 лева с ДДС (или 15 665

...
С 18 799 065 лева с ДДС (или 15 665
Коментари Харесай

Увеличиха с над 18 млн. лв. стойността на зала Арена Бургас

С 18 799 065 лв. с Данък добавена стойност (или 15 665 888 лева без ДДС) е увеличена цената на строящата се сега спортна зала „ Арена Бургас “.
Първоначалният контракт, подписан през юли месец 2014 година, е на стойност 38 397 364 лева с Данък добавена стойност (или съвсем 32 млн. лева без ДДС). Изпълнител на огромната поръчка е консорциум „ Дворана “, състоящ се от три компании: „ Билдникс “ ЕООД – Бургас, „ Водстрой 98 “ АД – София, и „ Понсстройинженеринг “ АД – София.
Причина за оскъпяването на плана с над 50% от цената му съгласно възложителя – община Бургас, са непредвидени условия, заради които се постанова да бъдат препроектирани и след това изпълнени спомагателни уреди и СМР, които не са включени в обсега на идейното решение.
Допълнителните пари са за нарастване на бетонови и армировъчни работи в резултат на наложила се смяна в метода фундиране, в това число за плочата на кота „ нула “; превръщане на подколонниците под фундаментната плоча и смяна в геометрията им; нараствания в количествата за подсилване на откоса; създаване на дренажна система, подпорна стена и стоманобетонови подпорни стени по отвесна планировка; планиране и осъществяване на пръстенообразен транспортен колектор, който свързва и обслужва целия блок А; непредвидени разноски за интериорно осветление; увеличена дебелина покритието на спортната зала; смяна в структурата на ограждащата стена на главната зала; нарастванията на дебелината на стъклопакетите; увеличение броя на асансьорните уредби и шахти, смяна във типа и трасетата на ВиК площдкови мрежи.
Поради тези аргументи се удължава и срокът за осъществяването на обекта – от 900 на 1401 дни – т.е. с повече от година.

В документите е категорично посочено, че към датата на сключване на спомагателното съглашение (с дата 21 май т.г.) няма обезпечено финансиране за в допълнение възлаганите действия. Тоест, то е под изискване и всяка от страните може да го приключи без предупреждение след приключване на тримесечен период от сключването му.
През юли месец 2017 година министърът на младежта и спорта Красен Кралев, кметът на Бургас Димитър Николов, изпълнителният шеф на „ Академика 2011 “ Борис Тодоров и представители на фирмата-изпълнител направиха ревизия на градежа на зала „ Арена Бургас “.
Тогава министър Кралев сподели, че е доста удовлетворен от напредъка на градежа, а постройката ще бъде най-внушителната спортна зала в България, най-добре планувана и конструирана.
„ Арена Бургас “ ще бъде извънредно функционално уреди от голямо значение за българския спорт. Ще можем да одобряваме надпревари от най-голям сан. След завършването на залата страната ще разполага с неповторим пакет от 5 спортни уреди – 4 новопостроени и едно реконструирано, всички по времето на трите държавни управления на Борисов “, сподели тогава министърът.

По време на инспекцията бе декларирано, че до края на 2018 година залата ще бъде дефинитивно подготвена.
С построяването й страната ни ще може да кандидатства за домакинство на Европейско състезание по лека атлетика.
„ Още преди да е приключена залата има огромен интерес от спонсори, които желаят да дадат името си на спортното оборудване “, показа министър Кралев. Първи „ Кауфланд “ бяха декларирали предпочитание да станат спонсори на оборудването.
То е разграничено функционално на четири подобекта: съществена зала за лека атлетика, хандбал, баскетбол, бойни спортове, волейбол и други, включително концерти, конференции и конгреси, дребна зала с потенциал 1 500 души, подготвителна зала и открит етажен паркинг.
Залата е проектирана да дава отговор на всички най-съвременни нормативни и експлоатационни условия за сходен вид оборудване.
Обектът ще разполага с опция за консолидиране на спомагателни, преместваеми трибуни, разширяващи зрителския потенциал. Голямото пространство, несъмнено за паркинг, разрешава поемането на огромен размер гости и техника за образуване на мероприятията.
Тренировъчната зала ще се употребява за настояща спортна активност. За образуване на надпревари по лека атлетика потенциалът на посетителите е 7200 места, а за отборни спортове - 8200 места. За образуване на концерти с спомагателни правостоящи места оптималния потенциал на посетителите е 14 200, се споделя в прессъобщение на спортното ведомство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР