С 16 процента е спаднало потреблението на електроенергия в България

...
С 16 процента е спаднало потреблението на електроенергия в България
Коментари Харесай

Индикатор за криза: България е сред страните с най-голям спад на потреблението на ток в Европа

С 16 % е спаднало потреблението на електрическа енергия в България през втората седмица на април, демонстрират систематизирани данни за континента, готови от европейския тинк танк Bruegel.

Потреблението на ток е един от дребното стопански знаци за резултата от ковид върху стопанските системи, които са налични в действително време, показват от института. Те съпоставят потреблението на електрическа енергия в пиковите часове (8:00 - 18:00 ч.) в Европа за всяка седмица от началото на март т.г. с данни за предходната година, като поправят данните по отношение на температурите.

Според данните, България е измежду по-тежко засегнатите стопански системи. У нас бяха затворени комерсиалните центрове, заведения за хранене, питейни заведения и други, а от началото на април активност стопират и понижават и редица производства поради липса на поръчки.

Очаквано, максимален спад има в Италия, която е европейската страна, потърпевша най-вече от рецесията. Там потреблението през предходната седмица спада с 28%. Подобно е ситуацията и в Испания - спад от 23%. Единствената друга страна с понижение от над една пета е Словения, където от извънредно значение за стопанската система е автомобилната промишленост, която на практика замрази активност.

Около България ситуацията е сходно с това у нас: в Гърция спадът е 13%, в Румъния - 15%. В Сърбия обаче понижението е едвам 5%, макар че и там бяха въведени обилни ограничаващи ограничения.

В Германия, най-голямата европейска стопанска система, е спадът е едвам 8%. Както писахме, в страната затворените фабрики са по-скоро изключение, въпреки че множеството работят с понижен потенциал. В прилежащи Полша и Чехия спадът също е 8%.

14% и 12% е понижението надлежно във Англия и Франция.

Не всички страни обаче регистрират спад. Швейцария (+5%), Норвегия (+11%), Швеция (+3%) и Финландия (+2) регистрират покачване. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР