С 16 гласа ЗА Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор

...
С 16 гласа ЗА Висшият съдебен съвет отстрани главния прокурор
Коментари Харесай

С внушително мнозинство, ВВС уволни Гешев

С 16 гласа " ЗА " Висшият правосъден съвет в профил основния прокурор Иван Гешев от поста. Това се случи  по предложение на четирима членове за израза " политическия отпадък ", употребен от Гешев по време на конференция на 15 май. 

Срещу решението за премахване гласоподаваха Евгени Иванов, Вероника Имова, Пламен Найденов и Олга Керелска.

Решението на Висш съдебен съвет ще бъде изпратено неотложно на президента Румен Радев, разгласи правосъдният министър Атанас Славов.

„ Оттук нататък на ход е президентът. Няма период, в който да издаде указа за освобождението на основния прокурор ”, добави той пред кореспонденти.

През почивните дни се появи информация, че Радев може да изчака произнасянето на Конституционния съд по настояването на Гешев против измененията в закона за правосъдната власт, въвеждащи механизма за следствие на основния прокурор.

По обед през днешния ден самият Гешев отпътува за Страсбург, където се чака на следващия ден да бъде изслушан от подкомисията за господство на правото към Европейския парламент за делото " Барселонагейт " и други следствия за корупция. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които бяха признати от сегашния парламент с внушително болшинство, основният прокурор към този момент може да бъде освобождаван с минимум 13 гласа, вместо а не както преди 17.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР