С 15% се вдигат учителските заплати. Това става по силата

...
С 15% се вдигат учителските заплати. Това става по силата
Коментари Харесай

С 15% се вдигат учителските заплати

С 15% се подвигат учителските заплати . Това става по силата на Aнекс към Kолективния трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение, който подписаха през днешния ден просветният министър проф. Галин Цоков и обществените сътрудници. Повишението влиза в действие със задна дата – от 1 януари тази година .

„ По този метод държавното управление подсигурява националния приоритет за поддържане на равнище на учителските заплати от 125% от междинното заплащане в страната “ , уточни проф. Цоков.

По думите му единствено с помощта на добър и градивен разговор със обществените сътрудници могат да се намерят най-хубавите решения за системата .

„ Радвам се, че с държавния бюджет гарантирахме както заплащанията на заетите в образованието, по този начин и продължаването на почналите поправки и рационализация на учебни заведения и общежития в страната “, добави министърът.

С подписания Анекс, минималната съществена заплата на учителите става 1709 лв. . Такава ще е тя и за всички останали педагогичен експерти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление Информационни и информационни технологии “, логопеди, психолози, педагогичен съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по тип спорт в учебните заведения и детските градини.

Минималната съществена заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1763 лева , а за основните учители и основните възпитатели – 1831 лева . Директорите ще получават минимум 2082 лева главно заплащане, а заместник-директорите – 1926 лева .

За нарастването на заплатите на педагозите са обезпечени 524 млн. лв. от държавния бюджет.

Анексът беше подписан от просветния министър проф. Галин Цоков, ръководителя на Синдиката на българските учители към КНСБ д. ик. н. Янка Такева, ръководителя на Синдикат „ Образование “ към КТ „ Подкрепа “ доктор Юлиян Петров, ръководителя на Независимия училищен профсъюз към КНСБ Аспарух Томов, представители на Съюза на ръководителите в системата на националната култура в България и на Сдружението на шефовете в междинното обучение в Република България.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР