С 15 на 7 гласа парламентарната правна комисия отхвърли ветото

...
С 15 на 7 гласа парламентарната правна комисия отхвърли ветото
Коментари Харесай

Правната комисия отхвърли ветото на президента на закона за съдебната власт |

С 15 на 7 гласа парламентарната правна комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Закона за правосъдната властм заяви БНР. В поддръжка на възраженията на президента против така наречен " кариерни бонуси " за членовете на Висшия правосъден съвет гласоподаваха единствено депутатите от Българска социалистическа партия.

Дебатът по ветото се водеше главно сред вносителя на измененията в закона Хамид Хамид от Движение за права и свободи и президентския секретар по правните въпроси Емилия Друмева. Спорът беше към думата " може ", която смекчава досегашното безалтернативно обвързване на Висшия правосъден съвет - след края на мандата им, да преназначава някогашните правосъдни кадровици в по-горна правосъдна инстанция и по какъв начин това рефлектира върху независимостта на магистратите:

" Автоматичното кариерно израстване е интервенция. Премахвайки това автоматизирано израстване, автоматизиран кариерен
бонус, прехвърлянето на решаването на този въпрос в ръцете на самата правосъдна власт, ние към този момент преодоляваме този проблем ", разяснява Хамид Хамид.

" Какво значи може? Щом може, значи реализацията на тази опция е въпрос на решение на болшинство във Висш съдебен съвет, друго от общия ред ", уточни от своя страна госпожа Друмева.

Почти без диспути и без нито един глас срещу парламентарната правна комисия откри за повторно процедурата за избор на ръководител на Централната изборна комисия. Първата процедура за правоприемник на подалата оставка Стефка Стоева се провали поради липса на претенденти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР