С 15 гласа за и нито един против или въздържал

...
С 15 гласа за и нито един против или въздържал
Коментари Харесай

Ще удържат надвзетите субсидии от бъдещи приходи на партиите

С 15 гласа " за " и нито един " срещу " или " въздържал се " парламентарната правна комисия утвърди на първо четене държавния законопроект за промени в Закона за политическите партии, съгласно който надвзетите от партиите дотации ще се удържат от последващи заплащания към партиите.
Годишната държавна дотация на политическите партии и обединения за интервала от 26 май 2016 година до влизането в действие на закона ще се преизчисли, като понижението е за сметка на последващи траншове, а при дефицит или липса на последващи траншове ще се възвръща от съответната партия, плануват гласуваните текстове.
Надвзетите пари по  думите на правосъдния министър Данаил Кирилов ще се приспадат от бъдещи доходи до компенсиране на частта, която надминава 11 лева на глас за съответна партия.
Кирилов разясни, че с закрепения период 26 май 2016 година се има поради три-годишната погасителна отминалост: " Тъй като заплащанията са периодически, се ползва по-кратката отминалост от 3 години, а не от 5 години. Ако беше общата отминалост, срокът щеше да е 26 май 2014 година "
За несъществуващите към този момент партии и обединения въпросът за издължаването стои открит. Кирилов се ангажира, в случай че бъде поканен на дебата сред първо и второ четене, да сложи казуса.Според него най-вероятно ще са в догадка на изтекла погасителна отминалост.
" Голяма част от политическите субекти, получавали дотации в този три годишен интервал съществуват и не престават да получават дотации ", означи Кирилов и отхвърли да разяснява случая с " Реформаторския блок " във връзка с динамичността в правно организационната им форма за едни или други избори.
Българска социалистическа партия са безапелационни, че отговорността за надвзетите пари е на финансовия министър и желаят неговата оставка . " Предложеният законопроект стъпва на концепцията, че предходният е бил погрешен и по тази причина са изплатени повече пари на партиите, само че от мнение на прокуратурата разбрахме, че предходният закон не е бил погрешен, а погрешно е бил изпълнен и в този ред на мисли вината  на Министерството на финансите ", съобщи Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Той удостовери настояването на Българска социалистическа партия за оставка на финансовия министър. " Трябва да се търси политическа отговорност посредством искане на оставка.Как ще го осъществяваме парламентарно ще преценим ", добави той.
Пред комисията, а по-късно и пред публицисти Данаил Кирилов отбрани финансовия министър изтъквайки, че той персонално не пресмята партийните дотации и не би следвало да му се вменява виновност. " Смятате ли че финансовият министър персонално счита броя на гласовете за обособените партии или има администрация по тази причина. Той не носи отговорност за математически неточности на чиновниците ".., съобщи Кирилов. По мотив инспекцията на прокуратурата той означи, че има инструкции да се обясни методиката - да бъде единна и съгласно закона и че не вижда изказвания от кореспонденцията с прокуратурата за отговорни лица.
" След като има инспекция, тя ще приключи. Засега виждам мнение, което е с рекомендация и както виждате получи поддръжка този закон, няма да са настъпили вредоносни последствия за държавния бюджет ", добави Кирилов.  Запитан дали прокуратурата има данни за закононарушения на чиновници на финансовото министерство, правосъдният министър съобщи, че сега тече преписка и се събират мнения и че не вижда изказвания за отговорност.
Парламентарната комисия не утвърди различния законопроект на " Воля " , който получи едвам 5 гласа поддръжка, 1 " срещу " и 9 " въздържал се ".
Същевременно от Сметната палата оповестиха, че са почнали одит на доклада за осъществяването на държавния бюджет на България за 2018 година според член 6, алинея 5 от Закона за Сметната палата.
При този одит ще бъде тестван и редът за начисляване и погашение на дотациите на политическите партии. Ще бъдат взети поради констатациите на Върховна административна прокуратура.
След привършване на одита, Народното събрание, Прокуратурата и обществеността ще бъдат известени за резултатите от него и той ще бъде оповестен на интернет страницата на Сметната палата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР