С 14 гласа за“ срещу 6 против“ бюджетната комисия на

...
С 14 гласа за“ срещу 6 против“ бюджетната комисия на
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие на второ четене поправките в Закона за БНБ

С 14 гласа „ за “ против 6 „ срещу “ бюджетната комисия на Народно събрание одобри на второ четене измененията в Закона за Българска народна банка, които са нужни по пътя на България към ЕРМ 2 и еврозоната. Поправките в закона не бяха подкрепени от Българска социалистическа партия. Пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов изясни, че България е принудена да промени закона, тъй като следва правилник още от 90-те години на предишния век. След дълги съвещания с ЕЦБ е обсъждано или да продължим с закрепен курс или да спрем процеса по присъединението към ЕРМ 2, изясни Горанов.

 © БГНЕС
С днешното решение на Народно събрание единственият вероятен мандат на представителите на българската страна в ЕРМ е да поддържат в този момент открития курс 1.95583 лева за евро.

„ Пропуснаха сътрудниците от Българска социалистическа партия да препотвърдят желанието си за присъединение към еврозоната, само че съм сигурен, че не е по някакви геополитически съображения “, означи министърът.

В отговор депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев съобщи, че са срещу причините да се трансформира нещо в законодателството ни, където е „ закован “ курсът на лв. към еврото. „ Нищо не постанова да променяме и вземаме решения, откакто си имаме Закон за паричния съвет.

Депутатите от Българска социалистическа партия обявиха, че не са съгласни такива значими решения да се оферират предния ден и да се желаят от тях безапелационни мнения.

Бордът на ЕЦБ е разгледал предлагания от България текст и го е одобрил през вчерашния ден, заяви пред депутатите шефът на Българска народна банка Димитър Радев. В момента се намираме в развой на утвърждение от Управителния съвет.

През последните 3 години, откогато се водят диалозите с ЕЦБ, не е ставало на въпрос, че България ще преразгледа валутния курс сега, заяви още той. „ Преекспонирането на тематиката мисля, че ще докара до противоположни резултати “, предизвести Радев.
 Горанов: Има политически консенсус България да бъде призната в еврозоната Горанов: Има политически консенсус България да бъде призната в еврозоната
Премиерът Бойко Борисов изиска спомагателни законодателни ремонти, които да подсигуряват, че курсът на лв. към евро няма да бъде променян до приемане...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР