С 134 гласа за (ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България

...
С 134 гласа за (ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България
Коментари Харесай

След първо четене: държавата окончателно може да си върне контрола върху пристанище "Росенец"

С 134 гласа " за " (ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и ДПС), 45 - " срещу " (БСП и " Възраждане " ) и 14 - " въздържал се " (БСП и " ИТН " ) Народното събрание одобри на първо четене ремонти в закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна, с които на процедура даде опция на страната да приключи концесията на нефтеното пристанище " Росенец " в едноседмичен период и без позволение от Европейския съюз. След отнемането на концесията оперативния надзор върху пристанището ще бъде стихотворец от министерството на превоза.

Веднага след първо четене от Движение за права и свободи предложиха законопроектът да бъде гледан незабавно и на второ четене. От " Възраждане " възразиха с мотив, че ще имат оферти сред двете четения и даже желаеха срокът за внасяне на такива да бъде 14 дни. Това провокира следващ спор и се наложи да бъде оповестена отмора, в която да се откри дали по време на дебата от партията на Костадинов са създали поръчка за внасяне на промени сред двете четения. След нея водещата съвещанието Росица Кирова разгласи, че е изразена воля за внасяне на оферти, само че тя дефинира изявлението по-скоро за политическо, защото в него няма никаква конкретика и в последна сметка подложи на гласоподаване предлагането на Хамид.

" Днес прекалихте отвред. ГЕРБ ги знам, но на вас дето се пишете демократи ви се чудя на акъла. Защо си мислите, че единствено вие сте прави. Г-жо ръководител, оплескахте доста крепко работата ", обърна се депутатът Георги Свиленски от Българска социалистическа партия към председателстващата Кирова.

Случилото се докара до ескалация измежду парламентарната група на " Възраждане ", чиито депутати обкръжиха трибуната, пробвайки се да попречат на Хамид да прочете отчета. В последна сметка юристът от Движение за права и свободи съумя да довърши четенето, а водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи от трибуната, че това съставлява " заличаване на държавността " и " всеобщо потъпкване на закони ".

В момента депутатите още веднъж са в отмора и се чака по-късно да се заемат с гласуването на второ четене.

Поправките в закона бяха импортирани от ръководещите и Движение за права и свободи във вторник (19 юли) и от отрасловата комисия. Те обаче станаха мотив за сред трите обединения чии са предложенията, а в него се включи и президента Румен Радев, който беше нападнат от съпредседателя на " Продължаваме промяната - Демократична България ", че служебното държавно управление на Гълъб Донев е удължило концесията с 24 години без претекстове. Радев реагира, че това е следващото преждевременно и изцяло неточно изявление на политически водачи по негов адрес.

 Терминалът Терминалът " Росенец " в годините: Как се стигна до повреждане на концесията

. В него беше записано, че " предоставените концесии за реализиране на действия в стратегически обекти от голяма важност за националната сигурност, засягащи петрол и артикули от нефтен генезис с генезис Русия (...), се приключват в едномесечен период от приемане на позитивно решение от Европейската комисия ".

С това Народното събрание откри метод по какъв начин да приключи концесията на пристанищния терминал " Росенец ", която не беше прекратена от служебното държавно управление, което позволи на " Лукойл " да остане концесионер на " Росенец " за още 24 години до 2046 година макар санкционния режим на Европейски Съюз във връзка с съветския нефт поради експанзията на Русия против Украйна.

След като тематиката още веднъж влезе в общественото пространство от " Продължаваме промяната - Демократична България ", че ще изискат от настоящето държавно управление да ревизира всички дейности на служебните кабинети по концесията на пристанище " Росенец ".

Компанията " Лукойл Нефтохим Бургас " пък в, че всички обществено отправени към нея обвинявания в контрабанда и други нарушавания на територията на терминала не дават отговор на истината и че има намерение да се обърне към съда за отбрана на своята делова известност. да скапват концесията в това число и с това, че " от там минава контрабанда " и че се разтоварва съветски нефт в нарушаване на европейските наказания.

Кой разпродава страната

Най-напред депутатът Борис Аладжов от " Възраждане " взе думата, с цел да предизвести, че страната може да не успее да оперира пристанището " Росенец " и то ще би трябвало да приключи своята активност като това би довело до нова рецесия в цената на горивата. Според него с прекратяването на концесията страната рискува да бъде наказана да заплати милиони левове по съдилища и арбитражи.

" Искате да загробите и елиминирате настояща рафинерия без разбор и без числа ", добави по-късно зам.-председателят на Народното събрание Цончо Ганев.

От Българска социалистическа партия обявиха, че ще се въздържат при гласуването " не тъй като са срещу да се връщат активи, които принадлежат на страната ", само че липсвало разбор на следствията за страната. " Липсата на разбор е едно следващо безредно деяние, което не е оправдано за българската стопанска система ", означи депутатът Драгомир Стойнев. Колегата му Борислав Гуцанов упрекна ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи, че са на път за две седмици да разпродадат и унищожат всичко в страната и дефинира дейностите им като национално изменничество.

След ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи няма да остане и камък върху камък. Дано по-бързо завърши това ръководство, тъй като вие сте рискови за страната ни.Борислав Гуцанов, народен представител от Българска социалистическа партия

ГЕРБ желае лишаване на дерогацията на " Лукойл " за съветския нефт

Според Ивайло Мирчев от " Продължаваме промяната - Демократична България " съобщи, че през днешния ден било незабравим ден, тъй като за първи път Българска социалистическа партия не желали едно пристанище, което е притежавано от частна компания, да се върне на страната. " Може би тъй като частната компания е съветска и тъй като някои партии са получавали финансиране от тази компания ", добави Мирчев. Той прикани социалистите да не плашат хората, че няма да има газ, тъй като в бъдеще нито една компания няма да има опцията да " извива ръцете " на българската страна.

" Днес имаме златна опция тази неизгодна за България концесия да бъде прекъсната на база европейския правилник, като ние просто би трябвало да го използван България. Аз не мисля, че има нещо неприятно ние да се възползваме от тази опция без никакви последствия и никакви неустойки за българската страна да се отървем от тази неизгодна концесия, да върнем пристанището на българската страна и, несъмнено, контрола върху входа и изхода на това пристанище ", съобщи сътрудника му Димитър Найденов.

Искрен Митев също от " Продължаваме промяната - Демократична България " добави, че Българска социалистическа партия и " Възраждане " не желаят да пазят националния интерес, а съветския и по тази причина застават против опцията България да възвърне контрола си върху пристанището. Думите му му навлякоха следващото наказване " забележка " откакто такова бе поискано от депутати от Българска социалистическа партия и " Възраждане ".

Хамид Хамид от Движение за права и свободи акцентира, че решението не е преждевременно и се базира на регламента на Европейски Съюз, който гласи, че всички поръчки или концесии, отдадени на Русия, би трябвало да бъда прекъснати. По думите му законът, който беше признат в България през януари е бил гласуван дори със забавяне. Той също нападна служебното държавно управление, което посредством условието за нотификация от Европейски Съюз е намерило малка врата, с цел да не извърши закона.

 " Лукойл Нефтохим " ще води каузи в съда за отбрана на репутацията си

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев отхвърли спекулациите на Българска социалистическа партия и " Възраждане ", съгласно които с отнемането на концесията няма да има пристанище, от което България да може да получава доставки на нефт и петрол от целия свят. " Държавите, които нямат излас на море, имат тръба, от която получават петрол. Ние имаме пристанище. На това пристанище освен може, а идва нефт от целия свят ", съобщи той.

Депутатът напомни, че по времето на кабинета " Петков " по искане на държавното управление Европейска комисия да внася съветски нефт по море. " Кой завоюва от тази дерогация - " Лукойл " и " Литаско ". Спечелиха милиарди и не престават да печелят и в този момент ". Добрев добави, че в случай че концесията стане държавна, ще има опция да се откри произхода на горивото, което е внасял " Лукойл ". Той добави, че ще внесе план на решение да бъде отнета дерогацията на " Лукойл " за съветския нефт, тъй като съгласно него тя по никакъв метод не е оказала позитивен резултат върху българските жители.

 Парламентът забрани на Парламентът забрани на " Лукойл " да изнася нефтени артикули с изключение на за Украйна
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР