С 13 гласа за правната комисия в Народното събрание прие

...
С 13 гласа за правната комисия в Народното събрание прие
Коментари Харесай

Правната комисия прие промените в Закона за извънредното положение. БСП и ГЕРБ внасят промени преди второто гласуване

С 13 гласа " за " правната комисия в Народното събрание одобри на първо четене измененията в признатия преди три седмици Закон за ограниченията по време на изключителното състояние. Депутатите от Българска социалистическа партия се въздържаха и оповестиха, че ще внесат свои предложение преди второто четене. От ГЕРБ също оповестиха, че ще внесат промени в закона поради идното удължение на изключителното състояние до 13 май, като една от тях е за заледяване на партийните дотации по време на изключителното състояние.

" Смятам, че тук би трябвало да се обединим към такова предложение, с цел да дадем и ние своя дан във връзка с това по какъв начин може да помогнем на цялото общество да се излекува. На първо място, да не се популяризира тази зараза от ден на ден и повече. На второ място - да създадем условия всички наранени от тази рецесия да продължат работят, с цел да действа обикновено цялото общество ", съобщи Красимир Ципов от ГЕРБ. 

Без правосъдна почивка, отдалечено гледане на каузи и пълномощие на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет със свои решения да допълват текстовете в Закона за изключителното състояние, гласят част от предлаганите промени. Срещу последното възразиха ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, депутатите от Българска социалистическа партия -  Крум Зарков и Филип Попов и самостоятелният - Явор Нотев. Според тях, така се дават законодателни пълномощия на правосъдните кадровици, а това е изключителното пълномощие единствено на националните представителите.

" Това е самобитна абдикация на mарламента от отговорностите му ", разяснява Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Друга група промени са свързани със самобитния мораториум върху процесуални и други периоди, който беше въведен със Закона за изключителното състояние. Те са редицуцирани доста -  според опозицията в интерес на богатите и за сметка на бедните.   

Опозиционна реакция имаше и против предлагането на ГЕРБ политиците по върховете на властта да бъдат освободени от задължението да заявяват имуществото си пред Антикорупционната комисия, до момента в който работи изключителното състояние. Срокът за това е 15 май, а в случай че бъдат признати измененията, ще стане един месец след края на изключителното състояние. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР