С 13 гласа "за" и 7 "против" парламентарната комисия по

...
С 13 гласа "за" и 7 "против" парламентарната комисия по
Коментари Харесай

Бюджет 2020 взе първия завой

С 13 гласа "за " и 7 "против " парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене проектобюджета за 2020 година. При същото съответствие минаха и гласуванията на така наречен "малки бюджети " - на Здравната каса и на Държавното публично обезпечаване.

"Ключови цели не престават да бъдат запазването на фискалната резистентност и провеждането на поредна, транспарантна и предвидима фискална политика, която да способства за възстановяване на бизнес средата, поощряване на вложенията и стимулиране развиването на трудовия пазар за реализиране на стопански напредък и претовареност, придържайки се към общите правила на Европейски Съюз ", означи финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите от комисията.

В огромна степен Бюджет 2020 е копие на предшественика си, защото страната още веднъж възнамерява да влага в обучение, защита, обществена политика. Финансовата рамката планува от 1 януари 2020 година минималната работна заплата да е 610 лева, от 1 януари 2021 година да стигне 650 лева, като размерът й ще се резервира и през 2022 година. Отделно, в заложена мярка за 2020 година още веднъж е планувано нарастване с 10% на средствата за заплати и хонорари на заетите в бюджетния бранш.

За общините са планувани 4.203 милиарда лв., като заложеното нарастване по отношение на 2019 година е с 456,8 млн. лева - обща дотация за делегираните от страната действия – с 418,8 млн. лева.; изравнителната дотация – с 13 млн. лева.; прехвърлянията за зимно поддържане и снегопочистване – с 5 млн. лева.; целевата дотация за финансови разноски – с 20 млн. лв..

Относно средствата за общините финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че по време на предизборната акция се е наслушал на хрумвания за понижаване на локалните налози. Той регистрира, че приходите от налози върху недвижими парцели към края на септември са в размер на 270 млн. лв. и прикани кметовете да си правят работата, когато става дума за събиране на налози. "Не, че ви поздравявам да поемете вашата тежест, само че свършете си и вашата работа, когато приказваме за налози. Искаме да имаме съвременна инфраструктура в обитаемоте места и да плащаме от 20 до 50 лева налог за парцел в столицата, който коства 150 хиляди лева В нито една страна не е по този начин ", означи Горанов по време на дебатите в бюджетната комисия.

Амбицията на държавното управление е за понижаване на държавния дълг. За интервала 2020-2022 година, се резервира наклонността за понижаване на съотношението на държавния дълг по отношение на прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт от 18,6 % към края на 2019 година до 17 % в края на 2022 година. В подтекста на провежданата бюджетна политика и прогнозите за темпа на напредък на Брутният вътрешен продукт за интервала 2020-2022 година, равнището на консолидирания дълг на бранш „ Държавно ръководство “ се чака да продължи да спада, движейки се в диапазона от 19,8 % до 18,2 % от Брутният вътрешен продукт или сред 25,1-26,1 милиарда лв..

По време на дебата Горанов отхвърли настояванията на опозицията за преразглеждане на партийната дотация. "От името на водача на ГЕРБ и министър-председател декларирам, че няма да участваме в претенции от Българска социалистическа партия диалог за партийните дотации ", уточни той в отговор на настояванията на социалиста Румен Гечев. По думите му претендентите на левицата не страдали от липса на запас за финансиране на техните акции.

"Обръщам се към сътрудниците от левицата, свободни сте да организира този спор и в случай че намерите болшинство и стане закон, ние от държавното управление ще се подчиним от позиция на фискалната рамка “, акцентира Горанов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР