С 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се

...
С 13 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се
Коментари Харесай

Бюджетната комисия прие на първо четене актуализацията на бюджета


С 13 гласа „ за “, 6 „ срещу “ и един въздържал се парламентарната Бюджетна комисия одобри на първо четене актуализацията на Бюджет 2020, препоръчана от кабинета. На съвещание на Народното събрание този следобяд актуализацията ще бъде прегледана и в пленарна зала.

Законопроектът планува увеличение на лимита за вдишване на нов дълг от 2.2 милиарда на 10 милиарда лв.. Според документа Министерски съвет ще може да издава държавни гаранции по нови заемни съглашения с на ББР в размер до 700 милиона лв..

Очаква се спад на Брутният вътрешен продукт от 3% в действително изражение през настоящата година. Около 75% от евентуалния брой на заетите от браншовете, които попадат в листата за поддръжка, ще бъдат включени в мярката, а останалите 25% ще се трансформират в безработни. Нивото на безработица се чака да се повиши с към 2 процентни пункта по отношение на 2019 година до 6,2%.

Променят се и параметрите при главните налози и приходите от социално-осигурителни вноски, като утежняването на приходите е в общ размер на към 2,44 милиарда лева В документа е планувано и нарастване на разноските по бюджета на ДОО (Фонд „ Безработица “) с 1 милиарда лева, както и на лихвените разноски по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева

В Законопроекта са заложени и ограничения за ограничение на разноските по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, с оглед обезпечаването на запас за финансиране на предпочитани разноски в обстановката на изключително състояние в страната.

Износът на услуги, към които спада туризмът и превоза, ще се срине с близо 26%. Износът на артикули и услуги общо ще спадне с повече от 16 на 100. По-слабите експорт и вътрешно търсене ще лимитират и размера на вноса на артикули и услуги с 12,9%, като резултатът върху услугите ще е по-осезаем. Предвижда се спад в цените на множеството артикули, като се изключи храните и останалите артикули от първа нужда, които не са наранени от рестриктивните мерки, въведени поради Covid-19, излиза наяве от претекстовете към законопроекта. Очаква се храните да нарастнат с към 4 на 100. Дефицитът по консолидираната фискална стратегия ще бъде три на 100, а оптималният нов дълг за годината – 10 милиарда лв..
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР