С 12 гласа "за" и 6 "против" Комисията по енергетика

...
С 12 гласа "за" и 6 "против" Комисията по енергетика
Коментари Харесай

Комисия по енергетика прие на първо четене промените в Закона за енергетика

С 12 гласа "за " и 6 "против " Комисията по енергетика одобри Закона за енергетиката на първо четене.

Измененията се постановат, с цел да може да бъде регламентиран механизъм за възобновяване на суми по контракти, подписани сред "Булгаргаз " ЕАД като публичен снабдител на природен газ и неговите клиенти. Това се постанова поради постигнатото предоговаряне на цената на природния газ сред съветската компания "Газпром " и "Булгаргаз ".

Комисията по енергетика преглежда законови промени, свързани с предоговарянето на цената на природния газ

На 2 март двете компании подписаха допълнение към контракта за доставка на природен газ, с което беше контрактуван новият механизъм за ценообразуване на доставната цена по хибридна формула, включваща петролна съставния елемент и хъбова индексация, която е преобладаваща във формулата. Прилагането на новия ценови механизъм докара до разлики в доставните цени по месеци за интервала 05.08.2019 година - 29.02.2020 година, както и до образуване на сума за този интервал. Според предлагането за промени в енергийния закон публичният снабдител "Булгаргаз " ще има период от две седмици, в които ще би трябвало да възвърне надвзетите суми.

Законопроектът планува цените на природния газ да се утвърждават от КЕВР ежемесечно от първо число на съответния месец в сходство с постигнатата договореност сред "Газпром " и "Булгаргаз ".

Измененията на енергийния закон плануват публичният снабдител на природен газ да възвръща суми по контракти за доставка на природен газ, подписани с крайни консуматори на природен газ и клиенти, присъединени към газопреносната мрежа, включително лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, за интервала от 5 август до 31 декември 2019 година Освен това се планува такива суми да бъдат възобновени на крайни доставчици на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за произвеждане и транспорт на топлинна сила, за интервала от 1 януари 2020 година до 31 март 2020 година

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР