С 11 гласа за“ и нито един против“ прокурорската колегия

...
С 11 гласа за“ и нито един против“ прокурорската колегия
Коментари Харесай

Прокурорите във ВСС: Няма да се поддадем на политически натиск

С 11 гласа „ за “ и нито един „ срещу “ прокурорската гилдия одобри позиция във връзка постъпила декларация и сигнал от Христо Иванов, ръководител на партия „ Да, България “ с апел към членовете на Висш съдебен съвет да отдръпват номинацията на зам.-главния прокурор Иван Гешев за поста на основен прокурор, да образуват дисциплинарно произвеждане против него и коментар на изявлението му пред Българска национална телевизия. Както и във връзка на получено отворено писмо от гражданско съдружие „ Правосъдие за всеки “ също с искане да бъде оттеглена кандидатурата на Гешев и да бъде излъчена друга номинация.

„ Идеята на декларацията е да изразим позиция, която да даде отговор на постъпилите претенции “, изясни пред прокурорската гилдия основният прокурор Сотир Цацаров. Позицията на кадровиците на Темида е и във връзка митинга пред постройката на Висш съдебен съвет. Той се организира преди и по време на съвещание на пленума на Висш съдебен съвет, трето подред, за издигането на кандидатура за основен прокурор и по-късно съвещание на прокурорската гилдия.

„ Декларацията на Политическа партия „ Да, България “, както и сигналът и отвореното писмо, съставляват опит за целенасочена политическа интервенция в процедурата за избор на основен прокурор, както и независимостта на правосъдната власт. С тях, както и с проведените митинги против съответен претендент, се нарушават тъкмо тези демократични полезности и правила на правовата страна, които тази политическа мощ прокламира, че уверено пази. Процедурата за избор на основен прокурор ще бъде извършена в цялостно сходство с условията на Конституцията и Закона за правосъдната власт без членовете на прокурорската гилдия да се поддават на опити за политически напън и въздействие, без значение дали те се реализират от ръководещите или от опозицията в политическия живот на страната “, гласи текстът на позицията на прокурорската гилдия.

„ Конкретен мотив за тия претенции е издигнатата кандидатура и изявлението. Без да разясня въпросното изявление, моето мнение е, че каквото и да беше споделил този претендент, то нямаше да бъде признато от тази политическа мощ и от нейния ръководител по напълно обясними аргументи, тъй като явно този претендент не съответствува с тяхното предпочитание обвързвано с политически упоритости. С оглед на това, единственото, което ние споделяме е, че ще спазим процедурата, единственото, което ние споделяме е, че ще спазим конституцията и закона и че няма да се поддадем на каквито и да е опити за напън и то освен от опозиционна политическа мощ, за каквато се показва политическа партия „ Да, България “, само че и от всяка друга политическа мощ, в това число ръководещите. Това е смисъла на тази декларация “, разяснява преди гласуването на позицията Цацаров.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР