С 11,3 млн. лв. повече са предвидените средства за образование

...
С 11,3 млн. лв. повече са предвидените средства за образование
Коментари Харесай

Рекордно висок бюджет за образование във Варна през 2020 г.

 С 11,3 млн. лева повече са плануваните средства за обучение в община Варна през тази година. Проекторамката по това перо възлиза  на 154 млн. лева и с максимален условен дял в общия бюджет на общината   – 40%. Това бе изтъкнато на днешното съвещание на ПК " Наука и обучение “ към Общински съвет – Варна, на което беше утвърдена финансовата рамка.

За поредна година се отделя рекордно висок бюджет за обучение, с което се дава явен знак, че този сектор остава приоритет №1 за локалната власт. За съпоставяне – през 2016 година макрорамката за обучение бе близо 91,2 млн. лв., през 2017 година – 104,1 млн. лв., а през 2018 година – 118, 5 млн. лв..

Разходите за делегирани от страната действия са в размер на 130,7 млн. лева, за дофинансиране – 4,3 млн. лева и за локални действия – 19 млн. лева

Общината ще продължи да дофинансира разноските за прехрана на маломерни и слети паралелки, за осъществяване на задължения по общинския групов трудов контракт за приблизително обучение, за подкрепяне на центровете за поддръжка на личностно развиване, като ОДК, Логопедичен център и други През тази година следва 17% нарастване на заплатите на педагогическите експерти и 10 на 100 на възнагражденията на непедагогическия личен състав. Запазват се общинските стратегии във функционалност   " Образование “, за които е обезпечено финансиране в размер на близо 1,14 млн. лв..

И през 2020 година ще се влагат обилни средства в възстановяване на просветителната инфраструктура в учебните заведения и детските градини и основаване на съвременна база за образование и кариерно развиване.

Предстои главен ремонт на някогашния дом " Другарче “ и преустрояването му в детска градина с 4 култивиран и 1 яслена група, които ще бъдат филиал на ДГ " Д-р Петър Берон “. За тази цел в тазгодишния бюджет на общината са планувани над 1,76 млн. лв.. Други 500 хиляди лв. са заделени за довеждане докрай на строителството на новия корпус за 120 деца в детска градина " Карамфилче “.

Близо 2 млн. лв. са обезпечени за   реконструкцията на НУ " Васил Левски “ в кв. " Аспарухово “ и преустрояване на пространства в I Езикова гимназия. Над 1,8 млн. лв. ще бъдат вложени в главен ремонт на площадки за игра навън и спорт в 12 детски градини. Нови спортни площадки ще има и в 5 учебни заведения, за които са заложени близо 1,2 млн. лв.. Модерни уреди ща бъдат построени в СУ " Гео Милев “, СУ " Елин Пелин “, IV ЕГ " Фредерик Жолио Кюри “, СУЕО " А.с.Пушки “ и ОУ " Св. Св. Кирил и Методий “.  

Значителното нарастване на броя на учениците в Център за специфична просветителна поддръжка /ЦСОП/ през последните две образователни години постанова обезпечаване на нова база с всички нужни нормативни условия за осъществяване на профилирано образование. Поради това ще бъде направен абстрактен и механически план за главен ремонт и преустрояване на първия и втория   етаж   на постройка на ул. " Петко Стайнов “ в налична среда за потребителите на ЦСОП. В бюджета за тази цел са планувани 200 хиляди лв..

Готови са също  проектите за 4 нови детски градини, за които Община Варна е подала планово предложение за финансиране от централния бюджет. Единият е за напълно нова детска градина за четири групи на ул. " Хъшове “ № 2. Другите два плана са за нови корпуси на ДГ №14 " Дружба “ и на ДГ №39 “Приказка “.   Предстои създаване и на нова постройка на детска градина № 48 Ран Босилек " в с. Тополи.

Общината ще разчита на държавно финансиране и за уголемение на учебно заведение " Васил Друмев “, стана също ясно на днешното съвещание.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР