С 10 минути закъснение на полета започна кратката визита на

...
С 10 минути закъснение на полета започна кратката визита на
Коментари Харесай

Манфред Вебер: Хелмут Кол и Бойко Борисов са примери за лидерство в Европа

С 10 минути забавяне на полета стартира късата аудиенция на Манфред Вебер в България за събитието с многохилядния актив на ГЕРБ в Арена Армеец. Времето, отделено за изявление на ВИП-а на Терминал 1, също се измести малко напред. Но правилен на прословутата немска акуратност, Вебер съумя да навакса авиозабавянето, отговори на въпросите на „ Труд “ със съдействието на преводача Милкана Делер и бе до минута прецизен за диалога си с премиера Бойко Борисов.

– В Загреб на предизборната среща на десницата в събота вечерта, Господин Вебер, казахте, че положителната политика стартира с чуването, с чуването на паниките на елементарните европейци. Какво обаче чуха елементарните хора от абсурда и рухването на държавното управление в Австрия от последните дни и часове?
– За страдание хората от Европа и от Австрия през последните дни видяха, че дясно-популистките сили са подготвени да продадат страната си. Затова посланието ни за идната неделя, когато са европейските избори е, не да избираме популизма и крайностите, а да избираме умерената среда. В случая с България е точно, че тази умерена среда е да се гласоподава за ГЕРБ. Това, което направи австрийският канцлер Себастиан Курц е да насочи едно доста ясно обръщение към обществото в Австрия, а и към европейците – обединението с крайната десница към този момент не съществува.

– Колко водачи като премиера Бойко Борисов има сега Европейската национална партия (ЕНП) в страните-членки на Европейски Съюз сега?
– България с министър-председателя Бойко Борисов играе в Първа лига в Европа. Независимо, че България е дребна страна и е една от бедните страни в Европейския съюз, тя има водещи позиции тъкмо поради водачеството на Бойко Борисов, поради тематиките, които той слага и отстоява във връзка с политиката както в страната си, по този начин и в Европа. Много околните връзки сред канцлера Ангела Меркел и министър председателят ви Бойко Борисов и отстояването на значимите тематики за страните ни нареждат България като една мощна и постоянна страна на първа позиция в Европа. И това се дължи на мощното водачество на ГЕРБ в ръководството на България, което не се базира единствено на политически послания, а и на действителни достижения, на действителни триумфи. Те стават вероятни единствено посредством осъществяване на стабилната политика, която страната ви излъчва през последните години.

Виждаме икономическите индикатори, които вървят нагоре. Свидетели сте на плавното повишение на приходите на хората, безработицата пада, българите към този момент все по-осезаемо усещат европейската поддръжка. На последващо място би трябвало да подчертаем и значимостта на линията, която България води във връзка с външната политика. Виждаме, че на външната граница на Европейски Съюз, на българо-турската граница има нулева миграция сега без значение от миграционния напън. Това значи, че България прави мощна и постоянна политика посредством ръководството на ГЕРБ и на премиера Бойко Борисов.

– Това ли да отчитаме като причина за повишение на интереса на немските вложители към България?
– Естествено, всеки вложител, който идва в България, търси икономическа и политическа непоклатимост. Инвеститорите чакат неизменност и поредност, когато изследват параметрите на дадена страна. Когато идва нов капитал в страната ви, ние виждаме, че той е притеглен точно от икономическата и политическата атмосфера в страната. Аз мисля, че немските вложители в България са привлечени точно от политическата непоклатимост, която им дава опция да осъществят и стопански растеж. Бих планувал, че в България занапред ще идват още доста вложители въз основа на това устойчиво развиване на страната и на икономическите и политическите параметри. Мога да кажа за моята родна провинция, аз съм от Бавария, тъкмо поради положителното ръководство на Християндемократическия съюз имаме една непоклатимост и възходящо икономическо развиване, което точно води до увеличение на вложенията.

– В доста изявления от последните месеци, откогато Европейската национална партия (ЕНП) Ви разгласи за водещ претендент за идващ ръководител на Европейската комисия, се среща любопитно определение за Вас – споделят, че сте като рокзвезда, че обирате овациите. Без да ви върша комплимент, само че от кого сте се учил на водачество?
– Разбира се, всеки от нас се ориентира, по отношение на личностите, които играят избрана роля в своята ера и да види, да се допре до персоналния образец. За мен това беше някогашният канцлер на Германия Хелмут Кол, а сега и Ангела Меркел – с метода, посредством който те са осъществили политики. Пример за мен е и господин Бойко Борисов – по какъв начин той съумява да печели доверието на българите толкоз дълго време. Мисля, че доверието е най-важния капитал в политиката за един водач. Изключително значимо е и да имаш своя, личен метод – освен да се учиш от другите, а и да извървиш своя път.

Моят път е пътят на откритостта и честността. Мисля, че когато приказваш намерено с хората, те го усещат. Когато се застъпваш за тях, когато решаваш проблемите им, както прави господин Борисов, верую, което последвам и аз, тогава се печели доверие и хората те следват.

– Като най-вероятен предстоящ ръководител на Европейска комисия, ще съумеете ли да убедите Съединени американски щати и Русия, да накарате техните ръководители да чуват Европа и Европа да върне своето водачество в международната политика?
– Европа би трябвало да порасне. Европа би трябвало да застане устойчиво и единно на международната сцена и да пази своите ползи както спря Русия, по този начин и по отношение на Съединени американски щати както в икономическо отношение, по този начин и що се отнася до европейските полезности. Ние би трябвало да застанем обединени зад изконните европейски хрумвания. Ние би трябвало да пазиме правовата страна, свободата на хората, демокрацията. Европа би трябвало да се застъпи за себе си, да излезе по-сигурна и с по-голямо самочувствие на европейската сцена и да пази икономическите и политически ползи.

– Като казахте европейски полезности, Вие сте ревнив католик, кой е последният откъс от Библията, който сте чел в последно време? Или Ваш обичан подобен?
– По-скоро не бих се наел да изтъквам съответен фрагмент. Но за мен е извънредно значимо вярата да бъде обвързвана с оптимизъм, с една положителна ориентировка към бъдещето. Всеки да усеща, че има поддръжка. В този подтекст бих желал да кажа, че вярата на всеки човек е нещо доста персонално. Всеки би трябвало да има свободата да изповядва тази религия, която желае. Или даже да не изповядва никаква религия. Но точно в този подтекст, че вярата е част от персоналната независимост.

– Екологичната политика е доста привлекателна за младите гласоподаватели. Когато приказваме за понижаване на въглеродните излъчвания, младите европейци се ентусиазират, само че ще успее ли Европейски Съюз да убеди Китай и Съединени американски щати, с цел да се създаде световна тактика? Съгласен сте евентуално, че няма по какъв начин единствено Европейски Съюз да работи в тази посока, когато приказваме за климатични промени.
– В Европа имаме една извънредно амбициозна цел – до 2050 година да отстраняваме въобще излъчванията на CO2 и да имаме неутрална въглеродна промишленост. Това е една невероятна смяна, която ни чака както във връзка с автомобилната промишленост, по този начин и в доста други сфери, в това число до отоплението на жителите. Ние желаеме Европа да даде тона, да бъдем образеца в това отношение за целия свят. Важно е да кажем, че с тази си политика ние не желаеме да накажем или да ощетим по-бедните членове на нашите общества.

Социалдемократите желаят да наложат по-високи данъчни ставки за горивата и за суровините, които се добиват за отопление в семействата и в автомобилната промишленост. Ние, от Европейската национална партия (ЕНП), не желаеме това да става за сметка на хората, които би трябвало да пътуват по-дълго до работното си място и назад. Ние желаеме да се оправим с този проблем посредством въвеждането на нововъведенията в новите технологии.

– Преди да стартираме изявлението ни, отворих да видя кое е посланието за през днешния ден (19 май, б.р.) на посочения за гуру на днешните мениджъри Питър Дракър, евентуално книгата Ви е попадала – „ Дракър за всеки ден “. А то е „ Хората са запас, освен разноски “. Как ще съумеете да съхраните европейския запас, европейските жители, да не се усеща „ Европа на две скорости “ – тематика, която е мъчителна за България?
– Първо бих желал да подчертая, че аз не разделям Европа на Изток и Запад. Не разделям Европа на дребни и огромни страни. За мен Европа е на европейците. Посетих доста страни през последните седмици, пропътувах много дистанции и се убедих, че както опасенията, по този начин и очакванията на жителите на Европа от всички страни са сходни. Хората на всички места се притесняват от незаконната миграция, от това, че могат да изгубят работните си места.

Ние, от Европейската национална партия (ЕНП), имаме доста ясна политика за бъдещето на Европейския съюз – по какъв начин тези проблеми могат да бъдат решени, а възможните рецесии – овладени. Особено що се отнася до България, аз желая да дам едно заричане пред българите – моето огромно предпочитание и цел е да реализираме едно равнене на стандарта на живот в европейските страни, с цел да не се постанова жителите да напущат страните си и да търсят по-добър живот в друга страна. Българските жители ще продължат да се употребяват от европейските фондове както в селското стопанство, по този начин и в доста други сфери, с цел да има задоволително положителни условия за живот и работа на хората.

– Коя е линията, която няма да прекрачите, когато след десетина дни започват договарянията за идната управническа европейска коалиция и по-късно при съставянето новата Европейска комисия? Докъде ще стигнете с компромисите, с цел да осигурите непоклатимост в ръководството на Европейски Съюз?
– Със сигурност идната Европейска комисия би трябвало да е уравновесена и да изключи както крайното ляво, по този начин и крайното дясно. И е извънредно значимо за членовете на Европейската комисия да имат вярата в Европа и в бъдещето на европейския план. Изключително значима точка, която съм си сложил за идната Европейска комисия, е да има равнопоставеност на половете – дамите да получат задоволително посланичество в новата Европейска комисия. Виждам, че вашият еврокомисар Мария Габриел е извънредно виновен човек, който се занимава с извънредно значима тематика, каквато е дигитализацията. Ценя я като човек още от предходната ни взаимна работа в Европарламента.

Манфред Вебер е роден на 14 юли 1972 година в Бавария, Германия. Завършил е университет в Мюнхен. От 2014 година управлява групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Европейския парламент. От 5 септември 2018 година е определен за водещ претендент за ръководител на Европейска комисия от десните партии, членуващи в ЕНП.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР