С 1,5 млрд. евро ще се свие бизнесът на българските

...
С 1,5 млрд. евро ще се свие бизнесът на българските
Коментари Харесай

1.5 млрд. евро губят българските превозвачи от пакет Мобилност

С 1,5 милиарда евро ще се свие бизнесът на българските компании за интернационалните товарни транспорти до 2023 година, в случай че пакетът за подвижност на Европейски Съюз бъде одобри в цялостния му размер. Това демонстрира изследване на KPMG, оценяващо резултата от готвените промени.
14 000 чиновници на транспортни компании ще останат без работа. Не са показани калкулации по какъв начин те ще се отразят на съпътстващите бизнеси - обезпечаване, лизингови компании, логистика, куриерски услуги и други
Промените са към този момент на стадий " триалог ", т.е. договаряния сред Европейска комисия, Eвропарламента и Съвета на Европейски Съюз, напомни министърът на превоза Росен Желязков.
В момента секторът е оценен на над 2,8 милиарда евро, или 6% от Брутният вътрешен продукт, а в случай че измененията бъдат признати, той се свива на 1,3 милиарда евро. Очаква се прекратените или преместените бизнеси да са малко над 1 милиарда евро, или компании, които държат 36% от камионите ще преустановят или ще реалокират бизнеса си в към Централна и Западна Европа.
Ако измененията са уравновесени, то растежа на този бизнес през 2023 година ще доближи 3,96 милиарда евро, демонстрира анализът на консултантската компания.
Административните разноски на транспортните компании ще се усилят с 40 млн. евро, а задачата на измененията, декларирани от Европейска комисия, е да се понижи административната тежест. Йордан Арабаджиев, изпълнителен шеф на Съюза на интернационалните превозвачи, даде образец с Австрия, която е разграничена над 20 области и българският водач би трябвало да дава отговор на 23 разнообразни ставки на минималната работна заплата. Изисква се спомагателен административен личен състав за ръководство на сходни процеси.
По думите на Желязков има доста огромни неясноти по какъв начин ще се ползват нормите за командироването - дали ще обгръща 24 часа в денонощието, ще обгръща ли почивката или единствено времето за шофиране, по какъв метод ще бъде следено до въвеждането на второ потомство образован тахограф, ще има ли дерогация на разпоредбите. Това са тематики, които занапред ще бъдат оценени.
Със 155 млн. евро ще се усилят заплащанията за гориво, поради условието за връщането на камионите на 4 седмици в страната, в която са регистрирани. 53% от българските камиони, които правят транспорти в страните в Европейски Съюз, ще се връщат празни, а това ще усили излъчванията въглероден диоксид с 88,5 т, което е 3% растеж на излъчванията от транспортни средства на фирмите за интернационалните транспорти.
Разходите за хотел са изчислени на 119 млн. евро, а за паркинг за камионите - на 24 млн. евро. Пропуснатите изгоди са изчислени на 509 млн. евро.
Статистиката демонстрира, че към 12 700 компании от България дават сухопътен интернационален превоз. 75 на 100 от тях са с до 5 камиона, т.е. дребни компании. Заетите в бранша са 42 500 с към 1750 евро междинна заплата.
Общо 25 800 са българските камиони, които са оперирали в Европа през 2018 година и тяхната междинна възраст е 3 години, за разлика от тези в Европа, които са приблизително на 11 години, показаха анализаторите. Средната възраст на тежкотоварния автопарк общо за страната е 6 години, а към 1,5 милиарда евро са направените вложения, демонстрира изследването.
" Ние не сме срещу Мобилен пакет 1, а за равнопоставеност сред обособените превозвачи в Европейски Съюз. За задачата ще търсим градивен разговор и това златно сечение, което устройва и българските, и холандските превозвачи ", разяснява Арабаджиев.
Имаме причини с оценка на въздействието от приета и уважавана в Европейски Съюз компания, споделиха министър Желязков и превозвачите. Желязков съобщи още, че страната ни търси уравновесен метод. Посочи, че има разминавания сред това, което са приели Еврокомисията и Народното събрание. Даде образец с решение на Съвета на Европейски Съюз, че не е планува камионите да се връщат, и това на Европарламента - да не се връща водачът.
" Така че ние търсим това, което е преференциално за нас и поддържаме решението на съвета. Ще демонстрираме еластичност сред решенията на съвета и на Народното събрание, заставайки на ясна позиция в несъгласията, които съществуват. А с обособените страни да търсим онази група, която би ни подкрепила и не принадлежи към нито един от двата лагера. Но няма да кажем с коя страна защо преговаряме и това е изцяло обяснимо ", съобщи още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР