С 1/3 са намалели работещите без в секторите и в

...
С 1/3 са намалели работещите без в секторите и в
Коментари Харесай

С 1/3 са намалели работещите без трудов договор в хотелите и ресторантите

С 1/3 са намалели работещите без в секторите и вследствие на подхванатите от държавно управление ограничения за поддръжка на сектора. Това демонстрират резултатите от разбор на осъществяването на Постановление № 55 на Министерски съвет от 30 март 2020 година за установяване на изискванията и реда за погашение на обезщетения на работодатели за опазване на заетостта на служащите и чиновниците, известно още като мярката 60/40. Анализът е създаден от специалисти от МТСП, АЗ и Национален осигурителен институт по предложение на.
Според инспекция на „ Главна ревизия по труда “ в двата бранша делът на работещите без трудов контракт е намалял от 0,6% през първите 9 месеца на 2019 година на 0,4% за същия интервал през 2020 година Това на процедура потвърждава, че подхванатите помощни ограничения, като се изключи че подкрепят сектора, спомагат и за изсветляване на „ сивия “ бранш в него, осведомят от (СЗБ) и (БАЗ), оповестява БГНЕС.
 По-нисък Данък добавена стойност за заведенията за хранене, те подвигнаха цените, само че банките оскъпиха своите услуги невиждано По-нисък Данък добавена стойност за заведенията за хранене, те подвигнаха цените, само че банките оскъпиха своите услуги невиждано
В първия месец, в който за ресторантьорския отрасъл в България Данък добавена стойност е към този момент 9%, а не 20%, има повишаване на цените за бранша с 2% съгласно о...
Както е известно, в поддръжка на притежателите на заведения Данък добавена стойност беше понижен от 20 на 9%, а в помощ на чиновниците е точно мярката 60/40, която за сектора е 80/20 и с помощта на нея хиляди резервираха работните си места.
Проверка на БАЗ и СЗБ демонстрира, че понижен за заведения е общоприета процедура в огромна част от европейските страни. В Австрия ставката бе понижена от 10 на 5%. В Белгия – от 12 на 6%. В Кипър – от 9 на 5%. В Чехия - от 15 на 10%. В Германия данъкът бе понижен на два пъти и сега е 5%. В Гърция понижението е от 24 на 13%. В Литва – от 21 на 9%. В Англия – от 20 на 5%. В Турция пък е символичният 1%.
От горните данни се вижда, че множеството страни в Европейски Съюз подхващат дейности по понижаване на ДДС-ставките си в бранш туризъм и в частност ресторантьорство, като пониженията се движат в диапазона сред 50 и 70% според от в началото заложените ставки в съответните страни. Както и че страни отвън Европейски Съюз подхващат доста по-рязко понижение на Данък добавена стойност за възобновяване на стопанската система си, като тяхното понижение доближава и до 90% от в началото заложения налог.
При нито едно понижение на ДДС-ставката в страните членки на Европейски Съюз не се вижда разделяне в бранша на услуга в заведението и при доставка. Целта на пониженията е подкрепяне на бранша за справяне с последствията от настъпилата пандемия от Covid-19 и опазване на работните места в сектора.
Основните браншове, в който се вършат понижения на Данък добавена стойност ставките от страните членки на Европейски Съюз са хотелиерство, в частност ресторантьорство, превоз, опазване на здравето, печатни издания, културни събития и други браншове, свързани с туризма и развлеченията, които са били наранени в по-голяма степен при използване на ограниченията за попречване на разпространяването на Коронавирус 19.
 По-ниско Данък добавена стойност за заведения за хранене, хотели, книги, храни за бебета и пелени - краткотрайно По-ниско Данък добавена стойност за заведения за хранене, хотели, книги, храни за бебета и пелени - краткотрайно
От през днешния ден, 1 юли, стартира да се ползва понижената ставка на налог добавена стойност от 9% за книги, ресторантьорски и кетъринг услуги, б...
Прави усещане също, че сега България е една от най-либералните страни по повод работата на заведенията. У нас заведенията за хранене отвориха летните си градини на 6 май, а на 1 юни отвориха напълно. В средата на юни пък заработиха нощните клубове. Заведенията работят при строго съблюдаване на противоепидемични ограничения, които бяха наложени още при отварянето им - разполагането на масите на не по-малко от 1.5 метра една от друга. Не повече от четири лица на маса или по едно семейство. Обслужващият личен състав е с сложена защитна маска или шлем. Почистват се и се дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки клиент. На видни места пък се слагат дезинфектанти за прилагане от посетителите.
В Европа обаче се следи всеобщо стягане на ограниченията след втора вълна на Covid-19, каквато досега у нас няма.
На фона на рекорден брой новозаразени, Израел към този момент мина към национална карантина, при която бяха затворени учебни заведения, хотели, заведения за хранене и МОЛ-ове.
Всички заведения за хранене и пъбове в Англия ще би трябвало да затварят най-късно в 22 часа. Клиентите се обслужват единствено на маса, а не правостоящи край бара, тъй като второто създавало условия за нарушение на разпоредбите за отдалеченост. Персоналът е задължен постоянно да носи маски. Англия вкара и санкция от до 10 000 паунда за инфектираните, които откажат да съблюдават самоизолация, наложена от управляващите. За надзор при осъществяването на по-строгите ограничения английският министър председател Борис Джонсън не изключва даже потребление на армията.
На прага на зимния сезон, три от 9-те провинции в Австрия - Тирол, Залцбург и Форарлберг ограничиха работното време на заведенията до 22:00 часа. В упоменатите три провинции са най-популярните ски-дестинации в страната, където сезонът нормално стартира още през ноември. В заведенията в Австрия се позволяват групи до 10 души, които могат да седнат на една маса. Маските са наложителни досега на сядане на масата. Празниците на публични места са позволени с най-много 10 участници, като до момента беше позволено броят им да е до 50 души. В Прага и Копенхаген заведенията също ще затварят по-рано.
 Караниколов: Намаленото Данък добавена стойност няма да смъкна цените в заведенията за хранене Караниколов: Намаленото Данък добавена стойност няма да смъкна цените в заведенията за хранене
Намаленият Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл няма да докара до понижение на цените, разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов. Споре...
Мерките се стягат и във Франция. Засега рестриктивните мерки се вкарват локално, като страната е разграничена на зони според от броя на инфектираните. Вторият максимален град - Марсилия, е зона с най-висока заплаха. Там заведенията за хранене и питейните заведения ще бъдат затворени. В 11 регионални града, измежду които и Париж, бяха неразрешени всеобщи прояви с присъединяване на над 1000 души. А заведенията за хранене и питейните заведения ще работят единствено до 22:00 часа.
Гръцките управляващи също обмислят възобновяване на цялостната карантина в страната, като интервалът сред 21 септември и 4 октомври ще бъде тест за жителите на Атина, където ограниченията към този момент са затегнати, като са спрени концертите на закрито и навън.
Дания към този момент понижи допустимия брой участници в събирания от 100 на 50 души. Ирландия забрани визитите в заведения на закрито в столицата Дъблин. В Германия пък бе анулиран Октоберфест. От понеделник Испания забрани пътуванията на жителите на някои региони на Мадрид.
Според статистиката блокирането на хотелиерството единствено в Обединеното кралство е коствало на стопанската система на страната 30 милиарда английски лири, до момента в който в Испания се чака съвсем една трета от заведенията да бъдат закрити вечно.
В умозаключение, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България приканват, каквито и решения да се вземат отсега нататък, те да бъдат авансово съгласувани с сектора, с цел да има предвидимост и да се избегнат спомагателни загуби и напрежение в бранша.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР