С 0,38 лв./MWh или с 1,70 % по-евтина да е

...
С 0,38 лв./MWh или с 1,70 % по-евтина да е
Коментари Харесай

От 1 юни цената на газа да е 21,97 лв - със 1,70% по-евтин от сегашния

С 0,38 лева./MWh или с 1,70 % по-евтина да е цената на природния газ от 1 юни 2020 година Това разискаха на онлайн намерено съвещание членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) и представители на Булгаргаз. Цената на газа от 1 юни да е 21,97 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Сега настоящата цена за месец май 2020 година е 22.35 лева./MWh, прецизираха от КЕВР.

Предложената цена в размер на 21,97 лева./MWh ( без цени за достъп, транспорт, данък и Данък добавена стойност ), включва цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи . Освен нея се включват и съставния елемент " социална доставка " в размер на 0,79 лева./MWh и съставния елемент от 0,17 лева./MWh, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен ".

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и транспорт през газопреносната мрежа, избрани по реда на Методиката за установяване на цени за достъп и транспорт на природен газ през газопреносните мрежи, благосъстоятелност на " Булгартрансгаз " ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните доставчици, прецизират от КЕВР.

Откритото съвещание беше извършено отдалечено, с директно и виртуално присъединяване на заявителя посредством програмата за известия Skype.

При одобряването на цената на природния газ КЕВР регистрира декларираните планирани количества природен газ от импорт за вътрешния пазар, изискванията по контракта сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " и осреднения валутен курс на Българска народна банка на лв. по отношение на задграничната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ.

Правомощията на КЕВР са само да откри дали заявката на публичния снабдител " Булгаргаз " ЕАД дава отговор на условията на Наредба № 2 за контролиране на цените на природния газ и на контракта за доставка сред двете сдружения.

Предложението на публичния снабдител за цената на природния газ е вследствие на промените в контракта за доставка сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " от 2 март 2020 година

Считано от 05 август 2019 година, цената на природния газ към този момент се пресмята всеки месец и се образува по нова ценообразуваща формула.

Очаква се от Булгаргаз в допълнение да показа в КЕВР информация за пазарния показател и за усреднения курс на $, обхващащи интервала до 31 май 2020 година в това число. Данните ще бъдат импортирани в регулатора на 1 юни 2020 година

Откритото съвещание беше излъчено онлайн на интернет страницата на регулатора.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР