РЗИ-Монтана е установила първи случай на коклюш за годината в

...
РЗИ-Монтана е установила първи случай на коклюш за годината в
Коментари Харесай

Регистрираха първи случай на коклюш в област Монтана

РЗИ-Монтана е открила първи случай на коклюш за годината в област Монтана. Не се оповестява къде е засечена болестта и други данни за пациента.
Случаите на коклюш в страната от началото на годината са 70. Заболяването визира най-много при неимунизираните хора и тези, които от дълго време са получили ваксина.
Коклюш или магарешка кашлица е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, породено от пръчковидната бактерия Bordetella pertussis. Болестта се предава по въздушно-капков път. Засяга и възрастни, само че главно възприемчиви към нея са дребните деца и подрастващите.
Инкубационният интервал на заболяването е 1-2 седмици след заразяването, а до 40-ия ден болните са заразители. Започва с лека, последователно засилваща се суха кашлица, съпроводена от изнемощялост и нараснала телесна температура. Постепенно кашлицата придобива проходим темперамент с неспособност пациентът да си поеме въздух по време на пристъпа. Очите се зачервяват, устните и езикът посиняват.
След края на кашличния припадък болният отделя жилави светли храчки. Тежестта на болестта се дефинира по честотата и продължителността на пристъпите на кашлица, като по-тежките пристъпи са съпроводени и от повръщане. Усложнения могат да обиден кърмачетата и дребните деца, като най-сериозното от тях е бронхопневмонията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР