Рязкото затопляне на времето и силното слънце налага да вземем

...
Рязкото затопляне на времето и силното слънце налага да вземем
Коментари Харесай

Пикът на слънчевата алергия е през юни и юли

Рязкото стопляне на времето и мощното слънце постанова да вземем незабавни ограничения, с цел да предпазим кожата си от въздействието на лъчите. Горещините са рискови най-много за алергично болните.

През това време на годината зачестяват случаите на така наречен слънчева уртикария, като пикът е през юни и юли. Това изясни експертът по клинична алергология в Александровска болница доктор Теодора Вълчева-Ушева, пред "Монитор ".

„ Тя не е най-често срещата уртикария - към 6,9% от всичките ѝ форми. Не е рискова за здравето, само че несъмнено утежнява качеството на живот “, изясни доктор Вълчева.

Пациентите би трябвало да знаят, че болестта не е имунологично обусловено. Слънцето предизвиква зачервяване, сърбеж и обриви по кожата. Затова е целесъобразно лечението при нея да стартира най-малко месец преди летния сезон. „ Добре е да посетите алерголог, който да предпише медикаменти, които ще спрат реакцията и ще предотвратят обривите, които са резултат от слънчевото облъчване. Ако пък към този момент има обрив, наложително се консултирайте със експерт. Само по този начин за малко време могат да бъдат овладени признаците, само че и да се предотврати нова клинична изява на уртикарията “, разяснява доктор Вълчева.

Много е значима профилактиката. Пациентите би трябвало да заобикалят директно слънчево лъчение, изключително в часовете сред 11-17 часа. Добре е да обличат свободни, леки и светли облекла, по опция от естествени тъкани. Точно през тези месеци зачестяват случаите на слънчева уртикария, тъй като сменяме дрешника си. Вече обличаме летни облекла, които откриват повече тялото ни. Най-вече би трябвало да внимават тези, които са на плаж и тук-там с директно слънчево облъчване.

„ Може да ви се стори необичайно, само че по това време на годината би трябвало да са изключително деликатни хората със студова алергия. Причината е, че откакто се нагреят от слънцето и претоплят организма си, вземат решение, че би трябвало да охладят тялото си и се гмуркат в открити басейни - море, язовири, реки. Такива пациенти могат да получат хидрогенен потрес и да изгубят схващане. Те също би трябвало да се съветват с алерголог и последователно да се потапят във водата, с цел да свикне организмът им “, поучава експертът.

Характерното за слънчевата алергия е, че при нея липсват признаци като кашлица и конвулсия на дихателните пътища. Всички алергични болести - хреми, астми, свързани с създаване на антитела против пролетно-летни алергени, могат да бъдат обострени през горещите дни. Доказано е и че горещият и изсъхнал въздух може да провокира астматичен припадък при пациентите с бронхиална астма. Затова е належащо да съблюдават прецизно предписаната от доктор терапия. Също по този начин би трябвало да заобикалят спортове, които водят до ускорено дишане. Те могат да предизвикат доста тежък припадък от астма. Горещините са противопоказни и за пациентите с алергични риноконюнктивити, които са свързани отново с полените.

„ Изключително потребна е така наречен Таласотерапия - лекуване с морската вода. Затова предлагам на алергично болните да прекарват повече време във водата, да плуват. Така може да не помнят за медикаментите “, разяснява доктор Вълчева.

По-често срещана е при светлите хора Хората със светла кожа и коса са по-застрашени от появяването на слънчева алергия. Затова тя се среща най-вече при русите мъже и дами, изясни доктор Теодора Вълчева-Ушева.

Трябва да се има поради и че кожата реагира на слънчевите лъчи и когато е “отслабена “ с някакво в допълнение влияние – пилинг, татуировка и други При още един фотодермит може да се развие екзема. Ако това ви се случи, избягвайте слънцето или сведете контактите до най-малко. За вас тенът е изрично противопоказен през този интервал.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР