Рязкото повишение на лихвите по ипотечните кредити предизвика внезапен спад

...
Рязкото повишение на лихвите по ипотечните кредити предизвика внезапен спад
Коментари Харесай

Продавачите на имоти в САЩ се разбързаха, за да не изпуснат момента

Рязкото покачване на лихвите по ипотечните заеми провокира неочакван спад в продажбите на жилища в Съединени американски щати, а в този момент продавачите бързат да се включат, преди нажеженият до алено пазар да се охлади фрапантно.

Предлагането на жилища за продажба е скочило с 9% през предходната седмица, в съпоставяне със същия интервал преди година, сочат данни на Realtor.com. Това е най-големият годишен растеж, който компанията регистрира, откогато стартира да следи тези данни през 2017 година

Имотната организация Redfin също осведоми, че оповестените за продажба парцели са се нараснали близо два пъти за четирите седмици до 15 май, както се случва и през същия интервал преди година.

“Нарастващите лихви по ипотечните заеми внесоха промени на имотния пазар и в този момент продавачите на парцели бързат да намерят покупател преди търсенето да отслабне още,” споделя старши икономистът на Redfin Дарил Феъруедър.

Продавачите виждат ясно, че пазарът отслабва. Продажбите на парцели, за които към този момент има подписан контракт за покупко-продажба, падат с близо 4% през април, спрямо март, написа CNBC. Понижението, спрямо април 2021 година, е над 9%, съгласно Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели.

Този показател следи подписаните контракти за продажба, а не финализираните покупко-продажби, тъй че евентуално е най-навременният знак за това по какъв начин купувачите реагират на по-високите лихви по ипотечните заеми. Продажбите на жилища падат в шести следващ месец, а темповете на продажби са най-слаби от близо десетилетие.

Продажбите на новопостроени жилища през април, които също се пресмятат посредством подписаните контракти, падат с 16%, или доста повече от предстоящото, спрямо март.

Темпът на продажбите се забавя, тъй като лихвите по ипотечните заеми набъбнаха внезапно от началото на годината, като нарастването е най-голямо през април и при започване на май. Средният лихвен % по 30-годишните ипотеки с закрепена рента започва годината покрай 3%, до момента в който в този момент е много над 5%.

“Преди получавахме по 10 - 15 предложения за множеството къщи,” споделя пред CNBC Линдзи Кац, заможен брокер в Redfin в региона на Лос Анджелис. “Сега получавам по 2-3 предложения за добра къща.”

Цените на парцелите нарастваха устойчиво през първите две години на пандемията от COVID-19, само че падащите лихви по ипотеките значително компенсираха тези нараствания.

Например: през май 2019 година покупател, придобиващ парцел за 300 000 $ с 20% начална вноска и 30-годишна ипотека с закрепен лихвен %, получаваше рента от към 4.33%. Месечната вноска по главницата и лихвата тогава е била 1 192 $.

През 2020 година същата тази къща е била с 5% по-скъпа, само че лихвите по ипотеките паднаха до 3.41%, тъй че месечната вноска, в действителност, понижава до 1 119 $.

До 2021 година месечната вноска нараства единствено с към 100 $. Този месец, когато цените са с 21% по-високи, а лихвите по ипотечните заеми нарастват до към 5.5%, месечната вноска доближава 1 991 $, или с близо 800 $ на месец повече, спрямо 2019 година

Продавачите на жилища направляваха пазара допреди шест месеца, само че в този момент регистрират доста по-малко конкуренция сред купувачите. Индекс на Redfin, който следи търсенето, вземайки поради запитванията за огледи и други услуги, свързани с покупката на парцел, пада с 8% на годишна база през седмицата, завършила на 15 май.

Това е най-големият спад от април 2020 година, когато пандемията съвсем спря сделките на парцели.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР