Рязко е намалял броят на отпадащите от училище ученици, включени

...
Рязко е намалял броят на отпадащите от училище ученици, включени
Коментари Харесай

Рязко е намалял броят на отпадащите от училище ученици

Рязко е намалял броят на отпадащите от учебно заведение възпитаници, включени в дуално образование в професионалните гимназии. Учениците по него подписват трудов контракт за работа и това се отразява позитивно в намаляването на техните отсъствия и закъснения в учебно заведение, сподели Петя Евтимова - началник на българо-швайцарския план за дуално образование ДОМИНО, на взаимното съвещание по тематиката на три просветителни комисии - просветителната, обществената и икономическата, предава Българска телеграфна агенция.

Тя заяви, че всички шефове на професионални гимназии, включени в плана, са напълнили паралелките си с възпитаници, което не постоянно се случва при останалите професионални гимназии. От три години у нас се реализира планът ДОМИНО и в него вземат участие 170 компании, като 42 % от тях са огромни компании, 30 % са междинните компании, а към 20 % са дребните компании, предлагащи дуално образование за възпитаници, най-вече в туризма и хранителната индустрия, сподели Евтимова. Тя посочи, че 81 % от тези компании са напълно български, а 19 % са напълно на непознати вложители у нас - от Швейцария, Италия, Германия, Съединени американски щати.

Дуалното образование е образованието на бъдещето и по тази причина е значимо то да продължи отвън плановете и да се вкара в народен мащаб, а освен в обособени професионални гимназии и региони, сподели ръководителят на парламентарната просветителна комисия Милена Дамянова.

Председателят на обществената комисия Хасан Адемов сподели, че би трябвало да се откри мястото на трудовите контракти на учениците в дуалното образование - дали те да са в Кодекса на труда, или да са в специфичен закон, както е при специализацията на лекарите.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев означи, че може да се създадат промени в Закона за професионалното обучение, които да са свързани с договорите на учениците в 11-и и 12-и клас в дуалното образование. Сега те получават заплащане от 90 % от минималната работна заплата, когато работят във компаниите, включени в дуалното образование.

Имаме уговорката с бюджетната рамка за идващите години да се усилват разноските за професионалното обучение и дуалното образование, сподели министър Вълчев.

Петя Евтимова и заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов предложиха да се сътвори лист или указател на предприятията, предлагащи дуално образование. Това може да е обществена административна услуга, която да се предлага гратис на предприятията и описът да се актуализира на шест месеца, сподели заместник-министър Борисов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР