Рязката демонополизация с декрет е много опасна. В Унгария и

...
Рязката демонополизация с декрет е много опасна. В Унгария и
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Рязката демонополизация в здравеопазването е много опасна

" Рязката демонополизация с указ е доста рискова. В Унгария и Чехия се случи и претърпя крах. Самите застрахователи не са подготвени за такова нещо. Нужен е временен интервал от 2 години. Не е толкоз просто. " Това съобщи проф. Генчо Начев по отношение на предлаганите промени в опазването на здравето.
" Другото което ме плаши, е че парите за опазване на здравето няма да се усилят. Наистина има надзор, само че има надзор по атрибутите, дали има запетайка, дали е направена електрокардиограма.. Това не е надзор и той не усъвършенства лекуването. " добави още той в изявление за bTV.
Начев даде образец с болница в Австрия, която е била затворена, само че продължава да работи медицински център, който да обслужва хората, с помощта на хеликоптер. Той предложи да се вземе и модела от Холандия:
" Защо не вземем да го използван? По-различни ли са? Сигурно са по-различни. Значи би трябвало да променим мисленето на хората дружно с модела, който ще въведем. "
По думите му, с цел да стартира промяна би трябвало да има действително остойностяване на медицинските услуги, откакто се знае действителната цена на здравната услуга вкупом.
Относно абсурда с източването на касата с медикаменти за онкоболните Начев сподели, че се знае, че съществува:
" Въобще лекарствената политика е сбъркана. Няма такав страна, в която парите за медикаменти да са равни на парите за лечебни заведения и толкоз малко пари да се отделят за доболнична помощ ", сподели още той.
" Знаем за фармацевтичните компании, че всяко ново медикаменти е панацея. Спекулира се с нещастието на хората и без клинични тествания се пуска лекуване. За мен това е закононарушение, даже освен от моралната страна на нещата. ", добави още Начев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР