Рядко случващо се и мащабно изтичане на съдържанието на китайски

...
Рядко случващо се и мащабно изтичане на съдържанието на китайски
Коментари Харесай

Секретни документи: Пекин действа без милост към мюсюлманите в Синдзян

Рядко протичащо се и огромно приключване на наличието на китайски държавни документи хвърли нова светлина върху противодействието на Пекин против мюсюлманите в китайския район Синдзян. По отношение на региона президентът Си Цзинпин е заповядал на длъжностните лица да работят " безусловно без благосклонност " против сепаратизма и екстремизма, оповестява в " New York Times ".
Правозащитни групи и външни специалисти настояват, че повече от милион уйгури и други най-вече мюсюлмански малцинства са събрани в мрежа от лагери за интерниране в далечния западен район.
403 страници вътрешни документи, получени от „ New York Times “, дават невиждан взор върху спорното противопоставяне от страна на потайната комунистическа партия, което е подложено на възходяща интернационална рецензия, изключително от страна на Съединените щати.
Документите включват до момента непубликувани изявления на Си Цзинпин, както и наставления и отчети за наблюдението и контрола на уйгурското население, заяви изданието през уикенда.
Изтичането на тази информация също по този начин допуска, че е имало известно неодобрение вътре в партията във връзка на репресиите против мюсюлманите.
Документите са станали обществено притежание в следствие дейностите на неназован член на китайското политическо управление, който изразил вяра, че разкриването им ще попречи на управлението, в това число на Си, да „ избяга от виновност за всеобщите арестувания “, показва „ New York Times “.
В тирада през 2014 година пред чиновници, произнесена откакто бойци от уйгурското малцинство убиват 31 души на гара в югозападен Китай, Си прикани за всестранна " битка против тероризма, инфилтрацията и сепаратизма ", употребявайки " органите на диктатурата " и показвайки " безусловно никаква благосклонност ", сочи обявата във вестника. Лагерите за интерниране бързо са се разширили след назначението Чен Куанггу през 2016 година на нов началник на партията в Синдзян.
Според „ New York Times “ той популяризирал изявленията на Си, с цел да оправдае репресията и призовал чиновниците да „ приберат всички, които би трябвало да бъдат прибрани “.
Известен в партията за своите дейности против малцинствените групи, по-рано Чън е управлявал политика на желязната ръка за разтрошаване на несъгласията в Тибет.
Изтеклите документи включват управление за отговор на въпроси от студенти, които след завръщане по домовете си в Синдзян схващат, че фамилиите им или са изчезнали, или арестувани в лагери.
Длъжностните лица били инструктирани да споделят, че членовете на фамилията на студентите са били инфектирани с " вируса " на екстремисткото мислене и би трябвало да се лекуват, преди " заболяването да стане сериозна ".
Китайското външно министерство и районното държавно управление Синдзян не дадоха отговор незабавно на настояванията на AФП за коментар.
Документите хвърлят светлина и върху ориста на представителя на управляващите Уан Юнджън, който бил разследван от 2017 до 2018 година за неспазване на партийните наставления. По своя лична самодейност той освободил над 7000 души от лагерите в Синдзян, защото „ се безпокоял, че информацията за задържането на толкоз доста хора ще провокира спор и ще задълбочи негодуванието “.
След като в началото отхвърли съществуването на лагерите, Китай ги дефинира като професионални учебни заведения, ориентирани към понижаване на примамливостта на ислямисткия екстремизъм и принуждение посредством обучение и образование на работното място.
Но групите за права на индивида и задграничните медии, в това число AФП, оповестяват, че формалните документи и сателитните изображения демонстрират, че оборудванията са оборудвани и действат като затвори.
Actualno.com напомня, че тази година Наградата " Сахаров " на Екологичен потенциал беше дадена точно на герой за правата на уйгурите. Председателят на европарламента Давид Сасоли го разгласи в Twitter: " С наслаждение оповестявам, че Европейският парламент избра Илхам Тохти за притежател на премията „ Сахаров ” за независимост на мисълта през 2019 година Тохти е посветил живота си на покровителство за правата на уйгурското малцинство в Китай. Въпреки че е глас за сдържаност и примирие, той бе наказан на пожизнен затвор след изпитателен развой през 2014 година Настояваме за незабавното му освобождение ". Всичко за ориста му можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР