Рядко слънчево затъмнение огнен пръстен в най-дългия ден в годината

...
Рядко слънчево затъмнение огнен пръстен в най-дългия ден в годината
Коментари Харесай

Рядко слънчево затъмнение огнен пръстен в най-дългия ден в годината

Рядко слънчево затъмнение " огнен пръстен " в най-дългия ден в годината зарадва елементи от източното полукълбо , оповестява " Ройтерс ".

Пътят на затъмнението обхващаше Източна Азия, Южна Азия, Близкия Изток и Африка . На множеството места има единствено отчасти затъмнение, като доста малко са очевидците на същинския " огнен пръстен ".

За разлика от цялостно затъмнение, Луната в пръстеновидното затъмнение не е в положение изцяло да закрие слънцето, оставяйки тъничък ореол от светлина в оптималната си фаза .

Подобно затъмнение се случва, когато Луната е по-далече в своята елиптична орбита към Земята , като в следствие наподобява по-малка.

Стотици наблюдаващи се събраха в намерено пространство в Чиай в Южен Тайван, едно от местата в Азия, където се виждаше пръстеновидното затъмнение. " Аз съм на повече от 50 години, тъй че е отлично, че съумях да видя това ", разяснява 56-годишен пенсионер, който пътува до Чиай от близкия град Тайчунг. " Изключително съм разчувствуван. "

В Тайпе група хора се събраха, с цел да видят затъмнението през специфични очила и телефоните си, до момента в който небето ставаше все по-тъмно. " Това е астрономическо чуд о ", разяснява 29-годишната Елиза Чен.

Слънчевите затъмнения в лятното слънцестоене са необичайност . Последното е през юни 2001 година

Но затъмнение " огнен пръстен ", което тъкмо в средата на лятото - било то в северното или южното полукълбо - е още по-рядко срещано .

Според изчисленията на " Ройтерс ", учредени на данните на НАСА, най-малко 100 години не е имало такова затъмение, идващите са през 2039 година, а по-късно през 2392 годин а.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР