Рядко се случва страната ни да попадне в международните новини,

...
Рядко се случва страната ни да попадне в международните новини,
Коментари Харесай

Alieno - българска компания, която строи най-мощната “хиперкола” в света

Рядко се случва страната ни да попадне в интернационалните вести, свързани с нови технологии и автомобилостроене, само че когато това се случи, нормално е нещо в действителност грандиозно.

Тази седмица всички огромни портали по света гръмнаха със заглавия, възхваляващи план за основаване най-мощната електрическа " хиперкола ", който е начинание на българина Ахмед Мерчев от село Слащен.

Компанията му Alieno е учредена през 2015 година, а работилницата, в която Ахмед развива прототипите си, е в прилежащото село Туховица, близо до границата с Гърция.

Моделът Arcano е главният артикул, по който Alieno работи, а флагманският модел се чака да има невъобразимата мощност от 5521 конски сили.

Купето и доста детайли от шасито са формирани от въглерод и кевлар, а всяко колело ще бъде захранвано от три или шест (зависи от модела) самостоятелни електромотора. Това ще разрешава извънредно бързо ускоряване, като оптималната скорост на Arcano се чака да е 488 км/ч.

Колата ще е напълно захранвана от електричество, като в градски режим на работа батерията ще може да устоя на дистанции до 1020 километра. Пълното й зареждане пък ще се случва единствено за четири минути чрез специфична Alieno станция за зареждане.

Очаква се колата да дебютира на ревюто в Женева следващата година, а цената на базовия модел ще е от порядъка на 750 000 евро. Към момента Alieno набира вложения и цели да събере 2 милиона евро, в подмяна на които дава обещание 10% от акциите си. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР