Рядко пиша коментари за българския политически живот, защото такъв почти

...
Рядко пиша коментари за българския политически живот, защото такъв почти
Коментари Харесай

Държавата на Доган или България на три агентури

Рядко пиша мнения за българския политически живот, тъй като подобен съвсем липсва. Съдбата на страната нормално се взема решение някъде сред посолствата на Съединени американски щати, Турция и Русия и европейските служители. България от дълго време е изгубила привилегията да бъде индивид на личната си орис, най-малко колкото за стратегическото си бъдеще.
Това обаче по никакъв метод не смъква отговорността от българските политици за ориста на страната. Едно изявление на Ахмед Доган още веднъж сподели кой е главният фактор на родната политическа сцена.
Замисляли ли сте се какъв брой значими закони са били утвърдени против волята на Движение за права и свободи през последните години? Колко от основните постове в държавната администрация са заемани от фрагменти на Движение за права и свободи? Отговорите на тези въпроси са пределно ясни и изрично потвърждават, че Движение за права и свободи се трансформира в незаобиколимият фактор в българският политически живот . Реакциите на водачите на другите обединения също потвърждават красноречиво въпросната теза. И в случай че в този момент още веднъж се стигне до избори, още веднъж Движение за права и свободи ще реши кой и по какъв метод ще ръководи страната.
За да разберем генезисът и аргументите за това, би трябвало да разгледаме първо огромните систематични партии. Те не престават да губят доверието на гласоподавателите си.
Що се отнася до Българска социалистическа партия, от партия спечелила цялостно болшинство по времето на Жан Виденов, Столетницата се трансформира във групировка със мощен афинитет към второто място. И аргументите за това се крият напълно в самата партия. Въпреки че носи социалистически етикет, Българска социалистическа партия е искрено олигархична партия, която на всичкото от горната страна влезе в директни обединения с десни партии като Движение за права и свободи и Национална движение „Симеон Втори", с което разочарова гласоподавателите си. Въпреки обещанията си да тръгне по друг път, през днешния ден лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова влезе в неприсъствен спор в Ахмед Доган, което изглеждаше като безразсъден " опит да го убеди " в потребността от нови избори. Силно се колебая обаче, че елементарните социалисти в България, имат предпочитание Българска социалистическа партия още веднъж да влезе в модела Движение за права и свободи и че по този начин Нинова ще завоюва доверието им.
Същото в огромна степен важи и за ръководещите от ГЕРБ. Истината е, че ГЕРБ е партия, зад която няма никаква идейна устременост. Години наред партията на Бойко Борисов ръководи страната с доста дребен корав електорат и съществена маса от хора, които не желаят държавно управление, формирано от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи . Дори и по този метод обаче, поддръжката за ГЕРБ понижава във всеки идващ избирателен интервал. Причините за това са доста - като се стартира от лицемерното споразумение с Движение за права и свободи по редица въпроси, мине се през безконечните нарушавания при публичните поръчки, некачественото строителство, непрекъснатите кавги с " дребните съдружни сътрудници ", без значение дали става въпрос за " Обединени патриоти " или " Реформаторски блок " и доста други неща. Правителството не стопира да приема скандални закони и да хвърля в публичното пространство нормалните клишета за непоклатимост и европейска интеграция.
Малките партии също носят своя къс от виновността, тъй като не са дали действителна опция на систематичните партии досега. Защо не се спирам в детайли на останалите партии? Причината е, че всички те са част от модела Движение за права и свободи. Крайна време е ясно назовем въпросния модел КОЙ? Ами кой, в случай че не той.
Като тук е значима не толкоз личността на Доган, колкото ролята му в сянка . В изявлението си този четвъртък, той сподели някои точни неща, а освен празна измама. Като да вземем за пример за раздутата държавна администрация. Това обаче не трансформира рисковата роля на " сив кардинал " на Сокола.
Връзките му с непознати страни не подлежат на подозрение. Вероятно единствено той самият знае с какъв брой агентури е обвързван. И по този начин известният националистически апел " България на три морета ", с отпратка към военните триумфи и териториалното уголемение на България при цар Симеон, се трансформира в България на три агентури.
Успешно лавиращ меж ду ползите на великите сили и може би на България, Доган се трансформира в най-важната политическа фигура в страната след измененията. А България извърши преход към... страната на Доган.
Българското общество е изцяло наясно с този модел. Медиите на Пеевски са забележими, законодателните начинания също. Но макар покачването в броя на висшистите, всеобщо остава чувството за политическа и социална индиферентност, безнаказаност и незаинтересованост . А в случай че има някаква опозиция тя е стихийна и детска. Провежда се от всякакви " инфлуенсъри " на хранилка при непознати фондации. Промяната може да пристигна само тогава, когато елементарният българи стартира в действителност да се интересува от политика. Но не в жанр " komunistite ebaha mamata na durjavata ", " vqrvame v evropeiskiq pyt " или " boiko ne struva ma i ostanalite sa maskari ". Нужно е просвещение, разбор и студен разум. Ако виждате опция я подкрепете, а в случай че не я създайте . Или най-малко изисквайте от властимащите да съблюдават обещанията, на които са по този начин великодушни преди избори.
Сега следва светлият християнски празник Рождество Христово. Време в което да прекараме време със фамилиите си и да се насладим на домашния уют. Поне за малко да имаме опцията да се изключим от действителността. А още дълго ли ще живеем в страната на Доган? Може би скоро името ще се смени. Но моделът Доган евентуално ще го надживее. Моделът кой, моделът те, а ще има ли модел ние?
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР