Рядко първо издание на Птиците на Америка“ на френско-американския естественик,

...
Рядко първо издание на Птиците на Америка“ на френско-американския естественик,
Коментари Харесай

Рядко първо издание на Птиците на Америка“ бе продадено за над $9 млн.

Рядко първо издание на „ Птиците на Америка “ на френско-американския естественик, орнитолог и художник Джон Джеймс Одюбон - една от най-значимите книги по естествена история, беше продадена на търг в Ню Йорк за над 9 милиона $, съобщи Българска телеграфна агенция.

Организаторите на търга от аукционна къща „ Кристис “ оповестиха, че за богато илюстрираното издание от XIX, съдържащо над 400 оцветени на ръка рисунки на птици, е платена сумата от $9,65 млн.

Новият притежател на скъпия и необичаен продукт е поискал анонимност.

Копието, продадено на търга на „ Кристис “, е едно от едвам 13-те цялостни издания на „ Птиците на Америка “, които се намират в частни ръце.

Платената за него сума е втората най-висока за книгата. Друго цялостно издание беше продадено на търг през 2010 година за $10,27 млн., напомня Ройтерс.

Научният труд на Джон Джеймс Одюбон - плод на едногодишната му задача да открие и нарисува всички известни типове птици в Северна Америка, е оповестен на части в интервала сред 1827 и 1838 година

Пълното издание на труда, продадено на търга на „ Кристис “, е било благосъстоятелност на американския предприемач и естественик Карл Кноблох, умрял през 2016 година

Средства от продажбата на книгата ще бъдат предоставени на фамилната фондация „ Кноблох “ за планове за запазване на растения, животни и естествени хабитати.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР