Рядко обръщаме внимание на сигналите, които ни изпраща тялото и

...
Рядко обръщаме внимание на сигналите, които ни изпраща тялото и
Коментари Харесай

Ябълковият оцет помага при разширени вени

Рядко обръщаме внимание на сигналите, които ни изпраща тялото и не свързваме умората в краката и чувството за тежест, оттоците, изтръпването, с появяването на разширени вени и развиването на варикозна болест.
25% от хората над 30 година се оплакват от разширени вени и съпътстващите ги затруднения. Жените страдат 3 пъти по-често от проблеми с вените, в сравнение с мъжете.
Защо се появяват
Проблемите с вените могат да се проявят при внезапно напълняване, по време на бременност, при прекалено физическо натоварване, в случай че непрекъснато стоите прави. Възможно е разширените вени да се наследят от родителите.
Основните аргументи за заболяването са нарасналото вътрешносъдово налягане и застоят на кръвта.
Разширените вени се появяват при намаляване на стените на съдовете, загуба на тонус и разтегливост на мускулите, непълнота на клапанния уред.

При болежка и оттоци се консултирайте с хирург
В началото болестта се приема по-скоро като козметичен недостатък, който загрозява краката, само че последователно се появяват изтръпване в прасците, болки, отичане, тежест, възпаления (флебити и тромбофлебити). Добре е при повторение на признаците да се консултирате със съдов хирург.

Опасна ли е варикозната болест
Ако не се вземат ограничения, застоялата кръв във вените може да докара до изострен тромбофлебит, варикозни язви, възпаления на кожата, дерматити. Най-сериозно е образуването на тромби в разширените вени, които могат да се откъснат и да попаднат в белите дробове и да основат съществени проблеми.

Краката на високо и повече придвижване
За да предотвратите проблеми със застоя на кръвта в долните крака, при всяка опция дръжте краката си на по-високо, с цел да облекчите натоварването на вените и оттичането на кръвта от тях.

- При предразположеност към разширени вени не трябва да стоите дълго прави, както и да кръстосвате крайници, когато седите.

- Ходене пешком, каране на велосипед, плуване, туризъм са идеалната подготовка.

- Добре е заран и вечер да обливате краката със студена вода за 20-30 секунди.

- При напрежение в прасците заран и вечер ги разтривайте с малко ябълков оцет, който работи и охлаждащо.

- Постарайте се да се отървете от непотребните килограми. Колкото по-тежки сте, толкоз повече товарите вените на краката.

Масажи и гимнастика облекчават болките

- Профилактично и в ранния етап на заболяването масажирайте краката в посока изпод нагоре. Започнете с разтриване на слабинните гънки, след това на бедрата в посока от колената нагоре, гънката зад коленете и най-после прасците от глезена към коляното.

- Преди да станете заран от леглото "карайте колело " като извършите по 100 маха с краката.

- Вечер, до момента в който гледате телевизия, масажирайте ходилата си с известните дървени масажори, които се продават в китайските магазини.

- Докато сте в офиса пред компютъра, протегнете крайници и направете по 50 кръгови придвижвания с всяко ходило по посока на часовниковата стрелка и назад.

- Ако краката постоянно се подуват и ви болят, добре е да поставите под тях две възглавници в леглото си, до момента в който спите.

Избягвайте впитите облекла и неуместните обувки
Ако сте предразположени към проблеми с вените или към този момент сте усетили първите признаци, внимавайте с облеклата, които ви стягат и пречат на кръвообращението. Избягвайте стегнатите джинси, късите и тричетвъртите чорапи, които се впиват в краката и затрудняват циркулацията на кръвта.
Добре е да откриете най-подходящите за вас обувки, като преди този момент се консултирайте със експерт. Важна е както височината на тока, по този начин и формата на обувката. Не се увличайте по прекомерно високите токове. Съвсем ниските обувки също не са подобаващи при застой на кръвта в долните крака.

Лечение

- При първите недоволства лекарят ще ви предложи препарати, които тонизират вените и клапите (венотоници) под формата на гелове, кремове или хапчета.

- Звездообразните капиляри по прасците, които са по-скоро козметичен недостатък, се третират със склерозиращи препарати или се отстраняват с лазер.

- Някои от разширените вени се отстраняват оперативно, само че това не постоянно е допустимо. Ако не измененията метода си на живот, даже и след интервенция, проблемите могат да се появят още веднъж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР