Рядко някоя компания може да се похвали с подобна динамикаОколо

...
Рядко някоя компания може да се похвали с подобна динамикаОколо
Коментари Харесай

Невероятно поскъпване на Tesla за 10 години

Рядко някоя компания може да се похвали с сходна динамичност

Около 74 000 електрическия автомобил Tesla са доставени през второто тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Точно преди 10 години младата тогава компания Tesla Motors излезе на борсата , като събра от IPO-то си 226 милиона $ при цена от 17 $ за акция. В края на първия ден от търговията котировките се повишиха до 23,89 $, а тази седмица една акция на Tesla надвиши 1009,35 $.

Оказва се, че за 10 години наличие на фондовата борса акциите на Tesla са поскъпнали 41 пъти! Рядко компания от софтуерния бранш, да не приказваме за производител на коли, може да се похвали с сходна динамичност в растежа на капитализацията.

Загубите на оперативно равнище се трансфораха в норма за американския производител на електрически автомобили, а обществените изказвания на създателя на компанията Илон Мъск ежемесечно дефинират вектора на измененията в цената на скъпите бумаги на Tesla.

От началото на тази година акциите на Tesla нарастнаха със 140% и този напредък не беше възпрепятстван нито от пандемията, нито от продължителното прекъсване на основния конвейер в Калифорния, поради което Мъск даже заплаши локалните управляващи да реалокира компанията в прилежащ щат.

В цялата си история като обществена компания Tesla в никакъв случай не е приключвала финансова година без загуби през всичките четири тримесечия. Само седем тримесечия за 10 години приключиха с чиста облага. Тази година обаче за второ подред тримесечие се чака компанията да регистрира облага.

Илон Мъск прикани чиновниците на Tesla да създадат всичко допустимо, с цел да реализиран задачата. Това ще бъде мъчно за реализиране, поради общия спад на автомобилния пазар и продължителния престой на конвейера в Съединени американски щати, натрапен от самоизолирането.
още по тематиката
Призивът на създателя на компанията обаче подтиква повишаване в цената на скъпите бумаги на Tesla с 5,2%. Тримесечният отчет на компанията ще бъде оповестен тази седмица и ще покаже изпълнена ли е задачата.

Анализатори, на които се базира Ройтерс, чакат Tesla да регистрира доставки на 74 000 електрически транспортни средства за второто тримесечие. През април Tesla изненада вложителите с изказване, че размерите на произвеждане на новия електрически кросоувър Model Y се усилват предварително.

Ако рентабилността на равнище тримесечие стане норма за Tesla, нейните акции ще отговорят на условията за включване в S&P 500 още тази година. Компанията към този момент е вторият по величина производител на коли след Toyota Motor, а цената на активите й доближава 180 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР