Рядко астрономическо явление ще може да се наблюдава днес веднага

...
Рядко астрономическо явление ще може да се наблюдава днес веднага
Коментари Харесай

Наблюдаваме „Витлеемската звезда“ тази вечер


Рядко астрономическо събитие ще може да се следи през днешния ден незабавно след залез слънце - доближаване на планените Юпитер и Сатурн дотам, че човек ще ги вижда като една ярка звезда на небето, предаде Българска национална телевизия. Астрономи поддържат тезата, че Витлеемската звезда, отвела влъхвите до новородения Иисус, е в действителност едно такова обединение на двете планети.

Физикът Пенчо Маркешки изясни, че сходно събитие се случва един път на 20 години като доближаването на двете планети е друго. Този път ще имаме шанса да ги следим на растояние от шест дъгови минути. Видимо ще наподобява сякаш се допират.

В множеството случаи се разминават на към 1 градус - два пъти диаметъра на Луната, гледана с невъоръжено око. Следващото такова близко разминаване се чака през март 2080 година.

Явлението протича постепенно, защото двете планети се месят по небето постепенно, изключително Сатурн , който е очевидно бавен на фона на звездите. Явлението ще може да се следи няколко дни като довечера е кулминационната точка.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР