Рядка и ослепителна космическа експлозия, която засенчва повечето свръхнови във

...
Рядка и ослепителна космическа експлозия, която засенчва повечето свръхнови във
Коментари Харесай

Учени регистрираха рядка космическа експлозия

Рядка и ослепителна галактическа детонация, която засенчва множеството свръхнови във Вселената, беше видяна от откриватели от Университета Куинс в Северна Ирландия, заяви Българска телеграфна агенция.

Необичайният гърмеж бил ослепителен колкото стотици милиарди слънца, само че съвсем на половина по-краткотраен от типичната свръхнова.

Изследователите записали събитието благодарение на мрежата от роботизирани телескопи „ Атлас “. Телескопите в Хавай, Чили и Южна Африка сканират цялото очевидно небе всяка нощ, с цел да открият всеки обект, който се движи или трансформира яркостта си.

Дни след откриването на детонацията, наречена AT2022aedm, откривателите получили повече данни от телескопа в Чили и открили, че детонацията не наподобява на експлоадирането на свръхнова. Данни от обсерватории по света пък посочили, че детонацията е утихнала доста по-бързо от предстоящото.

Д-р Мат Никъл от Колежа по математика и физика в университета сподели, че учените търсят най-мощните галактически детонации в продължение на повече от десетилетие. Той добави, че „ това е една от най-ярките (експлозии), които в миналото сме виждали “.

Мястото на детонацията също беше разказано като изненадващо за специалистите. „ Нашите данни демонстрират, че това събитие се е случило в солидна алена вселена на два милиарда светлинни години. Тези галактики съдържат милиарди звезди като нашето Слънце, само че не би трябвало да имат задоволително огромни звезди, които да се трансфорат в свръхнови “, посочи доктор Шубам Сривастав от университета.

Проверка в историческите данни открила единствено две други галактически събития с сходни характерности. Те са били регистрирани през 2009 и 2020 година Информацията за тази нова детонация демонстрира, че и трите случая са образци за нов вид галактическо събитие.

„ Изключителният набор от данни, който получихме, изключва опцията това да е свръхнова. Най-правдоподобното пояснение наподобява е, че това е конфликт на черна дупка със звезда “, сподели още Никъл.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР