Рядка близка среща ще се случи този уикенд, когато космическата

...
Рядка близка среща ще се случи този уикенд, когато космическата
Коментари Харесай

Астероид „убиец на градове“ ще премине между Земята и Луната

Рядка близка среща ще се случи този уикенд, когато галактическата канара ще бъде забележима през бинокли и дребни телескопи.


фотография: NASA/ Getty Images

Астероид, задоволително огромен, с цел да унищожи цялостен град, ще премине безобидно сред Земята и орбитата на Луната този уикенд, пропускайки и двете, като в същото време дава на учените опция да проучат обекта от близко, оповестява The Guardian.

Прелитането на метеорит е постоянно срещано събитие, само че НАСА осведоми, че е необичайност толкоз огромен да се приближи толкоз близо и че сходни събития се случват единствено един път на десетилетие. Учените считат, че размерът му е сред 40 и 90 метра в диаметър. Открит преди месец, метеоритът, прочут като 2023 DZ2, ще премине в границите на 515 000 км от Луната в събота американско време и няколко часа по-късно ще прелети около Земята с към 28 000 км/ч. Близката среща ще даде опция на астрономите да изследват галактическа канара от разстояние малко над 68 000 км. На по-малко от половината от дистанцията отсам до Луната метеоритът ще се вижда през бинокъл и дребни телескопи.


Астероидът, маркиран със стрелка от Джанлука Маси отVirtual Telescope Project. фотография: Twitter

„ Няма късмет този „ палач на градове “ да удари Земята, само че близкият му метод предлага страхотна опция за наблюдения “, сподели в изказване шефът на планетарната защита на Европейската галактическа организация Ричард Мойсъл.

Астрономите от Международната мрежа за предизвестие за метеорити го виждат като добра процедура за отбрана на планетата, в случай че и когато бъде открит рисков метеорит, който може да удари Земята, заяви НАСА. Virtual Telescope Project ще обезпечи директно уеб предаване на близкия метод.

Астероидът няма да се върне по нашия път до 2026 година Първоначално е изглеждало, че има дребна възможност да удари Земята, когато се върне, само че учените към този момент изключват това.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР