Рядък вид жаба, обитаващ само източните склонове на боливийските Анди,

...
Рядък вид жаба, обитаващ само източните склонове на боливийските Анди,
Коментари Харесай

„Стъклените жаби“ на Боливия се появиха отново след 18 години

Рядък тип жаба , обитаващ единствено източните скатове на боливийските Анди, е видян в южноамериканската страна за първи път от 18 години насам, заяви проверяващият екип, направил откритието, пред Агенция Франс Прес.

Боливийската кохранска жаба се отличава с изцяло транспарантното си коремче, от където идва прякора й „ стъклена жаба “.



„ Преоткриването на този тип ни изпълва с лъч вяра за бъдещето освен за бъдещето на стъклените жаби - едно от най-харизматичните земноводни в света - само че и за възможностите за оцеляване и на други типове “, обявиха членовете на изследователския екип Родриго Агуайо и Оливър Квинтерос от природонаучния музей " Alcide d'Orbigny " и Рене Карпио от университета Сан Симон в Кочабамба.
 
A rare species of frog native to the eastern slopes of the Bolivian Andes has been spotted in the South American country for the first time in 18 years, the investigation team that made the discovery told AFP
— AFP news agency (@AFP)

Екипът се натъкнал инцидентно на жабите на 8 януари по време на задача за избавяне на влечуги и земноводни , застрашени от хидроелектрически план в Националния парк Караско на изток от Кочабамба, който е четвъртият по величина град в Боливия.

Стъклените жаби са мънички - с размери едвам 19,74 милиметра и тежат към 70 - 80. Те са се срещали в областите Ла Пас, Кочабамба, Санта Крус и Чукисака. Сърцата и храносмилателните пътища на жабите могат да се видят през транспарантните им кореми. -->

„ Намерените в Националния парк Караско имаха транспарантно коремче с бяла гръд. Костите и гласовият сак на мъжките са тъмнозелени ", съобщи доктор Каприо. Откритите три жаби бяха откарани в центъра за запазване на земноводните в музея Alcide d'Orbigny.

Експертите ще се опитат да насърчат жабите да се развъждат като част от тактиката за опазването им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР