Рядък, но изключително опасен, увреждащ мозъка вирус, за който все

...
Рядък, но изключително опасен, увреждащ мозъка вирус, за който все
Коментари Харесай

Вирусът Нипа – новата Ебола

Рядък, само че извънредно рисков, увреждащ мозъка вирус, за който към момента няма лекуване, провокира суматоха в южната част на Индия през последната седмица, откакто умъртви 11 души. Над тридесет са сложени под карантина или се борят за живота си в локални лечебни заведения. Сред жертвите на патогена, наименуван Нипа, е и здравна сестра. Още пет смъртни случая се ревизират за допустима връзка с вируса.

Властите в страната са принудени да се борят по едно и също време за преодоляването на епидемията и възходящия боязън измежду жителите, подхранван от клюки и подправени вести в обществените медии.
 Виновни за епидемията в Индия са плодовите прилепи n Виновни за епидемията в Индия са плодовите прилепи
n
Въпреки първичните уверения, че болестта е сполучливо лимитирана, тя продължи да се популяризира и провокира безпокойствие в епицентъра на епидемията – крайбрежния град Кожикоде, в щата Керала, където хора с разнообразни признаци щурмуваха лечебните заведения, с цел да се уверят, че нямат Нипа. Властите се принудиха да търсят помощта на частни лечебни заведения, което даде съображение на някои медии да разгласят, че Керала е в положение на суматоха. Описват се даже случаи, в които медицински личен състав отхвърля да се грижи за заболели пациенти, а водачи на коли за спешна помощ – да карат трупове на умряли в крематориума, заради боязън от заразяване.

Случаят на 31-годишната здравна сестра Лини Путусери, която се е заразила, грижейки се за пациент с Нипа и по-късно умря, раздруса страната. Младата майка не е съумяла даже да се види за последно със брачна половинка си. Малко преди да си отиде, тя му написа записка от изолатора в държавната болница, молейки го да се грижи за двете им деца и да ги вземе със себе си в Бахрейн, където работи. “Мисля, че ми остава още малко. Може би няма да съумея да те видя още веднъж. Съжалявам! Грижи се за децата, не ги оставяй сами, както татко ми правеше преди време ”, написа Лини.

Първите жертви на Нипа бяха докладвани на 19 май от семейство в Кожикоде, откакто двама братя на възраст сред 20 и 30 години и 50-годишната им вуйна умряли от вируса. 56-годишният татко е в болница в сериозно положение. В парцела са открити починали и всичките зайци, отглеждани за храна от фамилията.
В петък Индийската здравна асоциация предизвести, че макар необятното отразяване в медии и обществени мрежи, огромна част от информацията за Нипа е пресилена или напряко погрешна.

До момента е известно, че Нипа се предава на хората от животни, като свине и прилепи, както и от човек на човек, чрез инфектирани течности. Виновни за епидемията в Индия са точно плодовите прилепи.

Вирусът е в листата с 10-те предпочитани болести, които СЗО дефинира като евентуални причинители на бъдещи епидемии. Toй е разпознат за пръв път преди две десетилетия. Оттогава над 300 индивида са диагностицирани като носители, а повече от 100 са умряли.

Проф. Ива Христова:
Няма заплаха да пристигна у нас

 Смъртността при Нипа е сравнима с тази на Ебола, споделя зам.-директорът на Центъра по заразни и паразитни заболявания Смъртността при Нипа е сравнима с тази на Ебола, споделя зам.-директорът на Центъра по заразни и паразитни заболявания
Нипа се отличава със 70% смъртност при хората, което е извънредно висока смъртност, сравнима с тази на Ебола. Все още няма създадена ваксина против вируса, няма и характерно лекуване, а единствено подържаща терапия. Това изясни пред “Труд ” проф. Ива Христова, зам.-директор на Центъра по заразни и паразитни заболявания. “Вирусът визира животни и хора. В случая с Индия гостоприемникът е открит, това е плодовият прилеп. За първи път е разпознат в Малайзия през 1998 година Разпространява се с района на югоизточна Азия – Сингапур, Бангладеж, Индия, Тайланд. При първата зараза преди две десетилетия се оказа, че свинете са промеждутъчен гостоприемник, само че при идващите няма открит подобен. През 2004 година имаше огромна зараза в Бангладеш и тогава се потвърди, че вирусът се популяризира посредством инфектиран от приносителя палмов сок. Патогенът може да се предава от човек на човек, изключително в болнични условия ”, уточни проф Ива Христова. По думите й, в някои случай болестта може да протече и безсимптомно, само че при една част от болните се демонстрира с респираторна зараза и при една дребна част – енцефалит. “Именно при тези тежки форми смъртността доближава 70% ”, изясни епидемиологът. За съпоставяне, Испанският грип има смъртност от порядъка на 15%.

Според проф. Христова, няма заплаха вирусът да провокира епидемии отвън характерния си ареал, да вземем за пример в страни като България, защото разпространяването му зависи от приносителя – прилепите. “Възможно е да стигне и до други места, разпространявайки се от човек на човек, само че това не може да провокира огромна зараза ”, разясни тя.

По думите й, сходни вируси в нашата страна могат да се появят единствено случайно, да вземем за пример да бъдат импортирани от хора, които са били там на отмора или по работа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР