Рядък лемур от вида ай-ай се роди в Северна Каролина.

...
Рядък лемур от вида ай-ай се роди в Северна Каролина.
Коментари Харесай

Извезващ вид лемури започна да се възражда

Рядък лемур от типа ай-ай се роди в Северна Каролина. Новороденото е кръстено на авторката на престъпни романи Агата Кристи, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.

Преди години са считали ръконожката за гризач от семейство Загеви. Едва през 1860 година станало ясно, че ай-ай в действителност е тясно профилиран тип лемур. Тялото му е дълго към 40 см, а опашката 60 см. Интересен при него е третият пръст на предните лапи. Той е мощно продължен и тъничък, като пресъхнал. Предназначението му е универсално, като на джобно ножче (откъдето идва името ръконожка). Служи на ай-ай за лов на ларви, хранене, разчистване и даже за пиянство, като топва пръста си във водата, изважда го и бързо го облизва. Друга специфичност на ай-ай са зъбите. Кучешки липсват, а четирите резци (по два изпод и отгоре) са доста добре развити, без корени и порастват през целия му живот (като на гризач).

Животните са заплашен тип на остров Мадагаскар поради лова. Сред локалните поданици било публикувано вярването, че в ай-ай се преселват душите на умрелите им родственици и да убиеш ай-ай значело да си подпишеш смъртната присъда, която щяла да влезе в действие до половин година. Според друго вярване, в случай че човек заспи в гората и ай-ай го види и му направи възглавница от клончета под главата, той ще стане богат, а в случай че му я пъхне под краката – скоро ще почине.

Затова почитали животното и в случай че инцидентно попаднело в ловджийски капан, го освобождавали. Днес обаче не е по този начин, тъй като го смятат за предвестител на гибелта. Прогонват го и от кокосовите плантации, тъй като смятат, че им пакости.

Понастоящем ай-ай попада в Червения лист на световнозастрашените типове. По-рано е бил на ръба на изгубването, като през 1967 година на независимост са били останали не повече от 50 ай-ай и то единствено в североизточните крайбрежни джунгли на острова. Главна причина за намаляването му е изсичането на девствените гори на остров Мадагаскар.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР