Рут Хандлър е родена на 4 ноември 1916 година като

...
Рут Хандлър е родена на 4 ноември 1916 година като
Коментари Харесай

Коя е създателката на емблематичната кукла Барби?

Рут Хандлър е родена на 4 ноември 1916 година като Рут Мариана Моско. Тя е американска изобретателка, която основава емблематичната кукла Барби през 1959 (куклата е кръстена на щерка ѝ Барбара). А ето и нейната история.

Рут се омъжва за Елиът Хендлър, гаджето ѝ от гимназията, през 1938 година. С Харолд " Мат " Матсън, Елиът основава гаражна работилница през 1945 година Името на компанията им " Mattel " е композиция от буквите на техните фамилни и лични имена. Скоро по-късно Матсън продал своя дял от компанията, тъй че семейство Хандлър, Рут и Елиът, поели цялостния надзор.

Първите артикули на Mattel били рамки за картини. Въпреки това, Елиът почнал да прави мебели за куклени къщи от остатъците от рамките. Това се оказало голям триумф, тъй че Mattel минал към произвеждане на играчки. Първият огромен удар на Mattel бил " Uke-a-doodle ", играчка укулеле - първата от линията музикални играчки.

През 1948 Mattel Corporation е публично записана в Калифорния. През 1955 компанията трансформира маркетинга на играчките вечно, като придобива правата за произвеждане на известните артикули " Mickey Mouse Club ".

През 1959 Рут Хендлър основава куклата Барби. Хендлър по-късно назовава себе си " майката на Барби ". Тя следила по какъв начин щерка ѝ Барбара и другари си играят с хартиени кукли. Децата ги употребявали, с цел да влизат в функции на студенти, мажоретки и възрастни с кариера. Хендлър се пробвала да изобрети кукла, която да улесни по-добре метода, по който младите девойки си играят.

Mattel показали Барби, тийнейджърката модел, на скептични купувачи на играчки на годишния панаир на играчките в Ню Йорк на 9 март 1959 година Новата кукла била доста друга от куклите за бебета и дребни деца, които били известни по това време. Това била кукла с тяло на възрастен.

Хендлър основала персонална история за първата кукла Барби. Тя се казвала Барби Милисънт Робъртс и била от Уилоус, Уисконсин, написа iwoman.bg. Към днешна дата куклата е направена в доста версии, свързани с над 125 разнообразни кариери, в това число президент на Съединените щати. Първоначално Барби се срещала като брюнетка и русокоска, а през 1961 била пусната червенокоса Барби. През 1980 били показани първата афро-американска Барби и испаноамериканската Барби.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР