Русофилски организации в България се готвят да проведат традиционното си

...
Русофилски организации в България се готвят да проведат традиционното си
Коментари Харесай

Безсмъртният полк готви шествие в чест на Червената армия в София. Общината не го съгласува

Русофилски организации в България се готвят да проведат обичайното си шествие на т.нар " Безсмъртен полк “, планувано да се състои на 9 май.

Организаторите са информацията за акцията в обществената мрежа " Facebook " и на си, само че не знаят дали са подали съобщение в Столичната община за провеждането му. Столичната община обаче е получила такова и не го е съгласувала.

В същото време тази година Русия анулира всички шествия на " Безсмъртния полк " на територията си, в това число в нелегално анексирания през 2014 година полуостров Крим поради съображения за сигурност.

Шествието се организира всяка година на съветския Ден на успеха 9 май в чест на успеха на Червената войска над нацистка Германия. В България за първи път е извършено през 2016 година, а в Русия - през 2012 година Обикновено на шествията се носят флагове на Русия и Съюз на съветските социалистически републики, както и фотоси на починали съветски бойци във Втората международна война.

Групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет Столичната община авансово да забрани шествието поради непредизвиканата война, която съветската войска стартира в Украйна на 24 февруари предходната година.

" Единствените флагове, които са позволени при провеждането на Полка, са знамената на България, Русия, на Победата и на Съюз на съветските социалистически републики ", написа на уеб страницата на " Безсмъртния полк ".

Шествието ще се състои, както всяка година, на 9 май, в разнообразни градове в България, като в София е планувано да стартира в 9.30 часа от Паметника на незнайния боец до Паметника на руската войска. Това сподели пред Свободна Европа ръководителят на " Безсмъртния полк " Павел Иванов .

Той обаче не знае дали е подадено съобщение за провеждането му в София, тъй като извършва " единствено координираща, а не организаторска функционалност ". Посочената в уеб страницата на " Безсмъртния полк " като уредник на акцията в София Марина Дадикозян сподели, че тя не е внасяла съобщение.

" Аз не съм го внесла ", сподели тя пред Свободна Европа.

В Столичната община обаче е импортирано съобщение за провеждането на шествието на 9 май, само че не го е съгласувала, което значи, че провеждането му не се позволява.

" Внесено е съобщение за шествието, само че то не беше в съгласие ", споделиха пред Свободна Европа от общината.

По закон процедурата за подобен вид мероприятия е съгласувателна. Не се не разрешава или позволява, а се съгласува или не се съгласува, прибавиха от общината. Което значи, че уредниците могат да проведат шествието, макар че не е в съгласие.

Тази година Русия анулира всички шествия на " Безсмъртния полк " на своя територия, откакто доста обитаеми места се отхвърлиха да ги организират. Причината не е идеологическа, а опасения за сигурността, стана ясно от обясненията на уредниците.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР