Руснаците нямат памет за Сталин и затова го почитат и

...
Руснаците нямат памет за Сталин и затова го почитат и
Коментари Харесай

Руснаците нямат памет за Сталин. 70 г от смъртта на сатрапа

Руснаците нямат памет за Сталин и по тази причина го почитат и през днешния ден.

Това съобщи особено за Клуб Z литовският евродепутат Пятрас Аущрявичюс от демократичната група „ Обнови Европа “ (ОЕ).

А Андрей Ковачев от ГЕРБ и Европейската национална партия (ЕНП) напомни, че точно в България е първата проведена въоръжена опозиция против налагането на сталинския модел в Източна Европа.

Днес се навършват 70 години от гибелта на Йосиф Висарионович Сталин, управлявал Съюз на съветските социалистически републики от 1924 до 1953 година По негово време са осъществени най-кървавите репресии в историята на страната. По мащаб може би ги надминава единствено режимът на Мао Дзъдун в Китай.

По мотив юбилея Клуб Z зададе на евродепутати два въпроса:

1. Какво донесе сталинизмът на Европа и на вашата страна съответно?

2. Какви прилики и разлики виждате сред Съюз на съветските социалистически републики на Сталин и днешна Русия на Путин?

Андрей Ковачев, България:
Режимът на Путин е Франкенщайн от Романови, Ленин и Сталин  Андрей Ковачев

1. Първо, донесе на Съюз на съветските социалистически републики извънредно доста гнет и милиони жертви. След като Сталиновата войска излезе отвън територията на Съюз на съветските социалистически републики, тя пороби половин Европа и донесе мрак, ограничавания, застой за повече от половин век. Няколко генерации източноевропейци бяха откъснати от европейското свободно и демократично семейство и принудени да живеят в така наречен социалистически лагер.

Но този живот, изключително при започване на сталинизма в България, беше мракобесен, с десетки хиляди избити, с извънредно доста изселени от родните им места фамилии, със основаването на концентрационни лагери и трудови лагери за превъзпитание и с копирането на всички порядки от сталинския Съюз на съветските социалистически републики. Това бяха колективизацията на селското стопанство, национализацията на частната благосъстоятелност. Всичко това бе осъществено принудително.

Събирането на младежта в комунистически организации, на популацията в тоталитарни структури бе съпроводено с гнет против всеки, дръзнал да се опълчи на сталинизацията на България. И не би трябвало да се не помни, че първата проведена въоръжена опозиция против налагането на комунизма или сталинския модел в Източна Европа е в България. Това е горянското движгение, което се опълчва на отнемането на земеделската частна благосъстоятелност от ръцете на българските селяни. То е извънредно мощно, с няколко хиляди въоръжени българи. Затова властта го смазва с голяма свирепост. 

А в центъра на София се построява така наречен Монумент на руската войска, който е агитационен комунистически артефакт. Той е и предизвестие, че всяка опозиция е безсмислена и бъде смазана с автомата „ Шпагин “, вдигнат високо в небето над София. Да не забравяме, че една от първите жертви на сталинизма незабавно след 9 септември 1944 година, е журналистът и писателят Райко Алексиев, който още преди комунистическия прелом напълно вярно показва в своите карикатури кървавия режим на Сталин.

2. Днешният режим на Путин е един Франкенщайн сред детайли от имперска царска Русия на Романови, ленинския и сталинския Съюз на съветските социалистически републики. Целта е да се привлекат носталгиците по имперските съветски стремежи за доминация на така наречен съветски свят. Идеологията на режима е един хибрид.

Пятрас Аущрявичюс, Литва:
Сталин е убивал повече руснаци от всички други  Пятрас Аущрявичюс
1. Разрушения и страдалчество. Сталин беше от различен цвят – червен. Но методите му бяха също толкоз брутални, колкото на съветските царе. Това беше просто продължение на съветския царизъм и империалистическата политика. Той искаше да събере още веднъж всички под крилото на Русия и да възроди империята.

Името му се свързва със страданията на голям брой почтени хора, които нямат нищо общо с неговия режим. Но Сталин извърши брутални дейности и по време на Втората международна война. Тя бе извоювана от Съюз на съветските социалистически републики на извънредно висока цена. Той не пазеше хората, не мислеше за бойците си, а просто ги хвърляше в огъня и те горяха. Затова успеха му е кървава, тя значи доста неприятни неща.

За страдание, паметта му към момента е почитана в Русия. Това значи, че за тях са положителни както Сталин, по този начин и методите, по който са реализирани успехите му. Все отново той е убивал и руснаци – повече от всички други.

Трагично и стряскащо е, че руснаците не си извлякоха поука. Вижте какво направи Путин. Той разпусна Общество „ Мемориал “, което учеше и описваше сталинските закононарушения и репресии. Той разгласи „ Мемориал “ за непознат сътрудник. Ако един народ не се поучи от личните си неточности и осъществените бруталности, тези неща могат да се повторят. Някога доста хора се опасяваха намерено да приказват за тези жестокости и да ги опишат на по-младите. Но паметта бе съхранена от диалозите в фамилиите. Ние в Балтика я имаме, само че руснаците я нямат. Жалко за тях.

2. Що се отнася до идеологията, нито Сталин, нито Путин я имат. Те имат единствено проект да завоюват и да завземат повече земя. Бруталността им е съвсем идентична. И двамата подтискат и убиват съперниците си. Сталин умъртви Троцки, Каменев и други. А Путин – Немцов, Политковска, Березовски, които не целуваха ръката му. Може би Путин се пробва да наподобява малко по-обигран. Той употребява пиар, подправени вести. По-хибриден е, защото употребява няколко метода по едно и също време. А Сталин бе по-примитивен в това отношение.

И двамата обаче би трябвало да бъдат жигосани от историята и да бъдат на тъмната страна на страниците й.

Клуб Z потърси за коментар и други евродепутати, най-много измежду радикалната група „ Левицата “ и извънредно дясната група „ Идентичност и народна власт “ (ИД). Нито един от тях обаче не се отзова на поканата ни.

Александър Ципко, съветски мъдрец:
При Сталин имаше независимост на писане на доноси
Не е истина, че на руснацинте е непозната свободата. При Сталин имаше независимост, каквато нямаше в историята на Русия, а точно свободата да се пишат доноси, да се осъждат съседите и сътрудниците на ГУЛаг,

Това написа във в. „ Независимая газета “ съветският мъдрец Александър Ципко.

Специалната военна интервенция, както Путин назовава нахлуването в Украйна, също е донесло на руснаците независимост, каквато те не са имали след август 1991 година Това е свободата да бъде прочут Сталин като бележит деятел на Русия, свободата от нуждата хората да си спомнят за сталинските репресии, за страданията на народа, за практиката на убийствата на хора като метод за реализиране на триумфи дв строителството на социализма и укрепването на държавната дисциплинираност.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР