Руснаци, изпратени на война в Украйна, ще могат да замразяват

...
Руснаци, изпратени на война в Украйна, ще могат да замразяват
Коментари Харесай

Мобилизираните от Русия ще замразяват сперма безплатно

Руснаци, изпратени на война в Украйна, ще могат да замразяват и съхраняват сперма гратис. Това сподели пред ТАСС Игор Трунов, президент на публичната организация Съюз на юристите на Русия.

Ръководителят на организацията изиска от министър-председателя на Руската федерация Михаил Мишустин да сътвори безвъзмездна криобанка от генетичен материал за мобилизираните. По самодейност на юриста бяха изменени разпоредбите на системата за наложително здравно обезпечаване, с цел да се получат безвъзмездни квоти за лекуване на неплодородие на мобилизираните и техните сътрудници.

Трунов споделя, че е получил отговор от държавното управление. Руското министерство на опазването на здравето откри опция за 2022-2024 година да отдели пари за гратис опазване и предпазване на зародишни кафези (сперматозоиди), мобилизирани за присъединяване в " специфичната военна интервенция ", сподели той.

" Последващото гратис потребление на консервиран генетичен материал за асистирани репродуктивни технологии е регламентирано със закон при съществуване на показания в границите на наложителното здравно обезпечаване ", изясни той.

Адвокатът споделя, че организацията му желае да потърси здравна помощ за гратис криоконсервиране на генетичен материал за няколко двойки, при които мъжете са изпратени на фронта.

Търсене на заледяване на сперма в Русия

Изданието " Голям град " в края на септември писа за увеличението на търсенето на услуги за криоконсервация на сперма след оповестяването на мобилизацията. Средно в лечебните заведения с такова искане почнали да идват 3 пъти по-често.

Според Автандил Чоговадзе, началник на московската банка за репродуктивни кафези Reprobank, повече от 10 души се обръщат към него дневно. След началото на войната в Украйна на 24 февруари нямало нараснал интерес към процедурата.

„ Замразяването ще коства към 10 хиляди рубли, същата сума ще би трябвало да бъде изразходвана за консултация, разбор и заплащане за предпазване “, означават създателите на материала.

Игор Виноградов, професор от катедрата по урология в Руския университет за другарство на народите, сподели, че преди в центъра са се правили 5-6 криоконсервации на седмица. Сега има 3 позвънявания единствено за 1 ден.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР