Руснакът Ян Непомнящи излезе начело в класирането в турнира на

...
Руснакът Ян Непомнящи излезе начело в класирането в турнира на
Коментари Харесай

Ян Непомнящи поведе в турнира на претендентите след петия кръг

Руснакът Ян Непомнящи излезе отпред в класирането в шампионата на кандидатите за международната купа по шахмат, който се организира в Екатеринбург (Русия).

В партия от петия кръг представителят на домакините победи с белите фигури китаеца Ван Хао в 43-ия ход и записва втория си триумф в конкуренцията. С него Непомнящи събра 3.5 точки и се откъсна на половин пред втория Максим Вашие-Лаграв. Французинът изигра динамична партия с различен руснак Кирил Алексеенко, само че в последна сметка трикратно повтаряне на позицията докара до равенството.
 Всички партии от шампионата на кандидатите приключиха реми
Всички партии от шампионата на кандидатите приключиха реми

Надпреварата се организира в Екатеринбург (Русия)

Американецът Фабиано Каруана, сходно на Вашие-Лаграв, също предприе много опасности с черните фигури против холандеца Аниш Гири, само че и те не донесоха на най-високопоставения гросмайстор в шампионата нужната победа. Партията сред двамата приключи реми на 42-ия ход.

В най-дългия мач за деня руснакът Александър Гришчук направи петото си следващо реми в Екатеринбург, като този път подели точки с китаеца Дин Лижен след 54 хода.

Така след петия кръг от общо 14 в шампионата след водачите Непомнящи, който е с 3.5 точки и Вашие-Лаграв с 3 точки се подреждат Каруана, Хао и Гришчук с по 2.5 точки, а в дъното с по 2 точки са Дин, Алексеенко и Гири.

В понеделник следва шестият кръг. В него Гришчук играе с Каруана, Алексеенко среща Гири, водачът Непомнящи ще има белите фигури против Дин, до момента в който Ван Хао има за противник Вашие-Лаграв.

Наградният фонд на шампионата на кандидатите е 500 хиляди евро, а спечелилият ще играе с норвежеца Магнус Карлсен за международната купа по шахмат.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР