Руснакът Пьотр Левашов, който беше арестуван в Барселона на 7

...
Руснакът Пьотр Левашов, който беше арестуван в Барселона на 7
Коментари Харесай

Руски топ хакер се призна за виновен пред съда в САЩ

Руснакът Пьотр Левашов, който беше задържан в Барселона на 7 април 2017 година с американска заповед за арест, призна, че е управлявал мрежа от ботове, съобщи Би Би Си.

През февруари тази година той беше екстрадиран в Съединени американски щати, след което беше изправен пред съда в Кънектикът.

Уточнява се, че той е признал виновността си по обвинявания в офанзива против предпазени компютри, незаконен сговор и кражба на персонални данни. Това е станало във федералния съд в столицата на щата - Халфорд.

Очаква се 38-годишният Левашов, който е от Санкт Петербург, да бъде измамен под отговорност пред още няколко американски юрисдикции от Аляска до окръг Колумбия Това обаче може да не се случи, защото той се е съгласил на договорка с правораздаването да получи по-лека присъда против самопризнания за виновност.

Засега не е ясно тъкмо какво включва договорката, само че по делото му има доста засекретени документи, което нормално значи, че обвиненият сътрудничи на следствието.

Той е управлявал в продължение на две десетилетия мрежата си от ботнетове - инфектирани компютри, командвани отдалечено, без знанието на притежателите им. Тя е обхващала стотици хиляди компютри по целия свят.

Те са употребявани най-вече за разпространение на спам - главно оръжие, употребявано при съветската интервенция в американските избори. Също и за кражба на персонални данни, имейли, биткойни, разпространение на злотворен програмен продукт.

Британската организация Spamhaus, която изследва разпространителите на спам, отрежда на Левашов 7 място измежду най-издирваните спамъри в света.

Пред съда в Испания той направи самопризнание, че е офицер от съветската войска и е следил политическите сили, които са съперници на путиновата партия " Единна Русия ".

Федералният арбитър Робърт Чатини насрочи за 6 септември 2019 година съвещанието, на което би трябвало да бъде произнесена присъдата. Дългият период от близо година също е знак, че Левашов евентуално сътрудничи на прокуратурата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР