Руснакът живее в колосална нищета. Как да обясниш на такъв

...
Руснакът живее в колосална нищета. Как да обясниш на такъв
Коментари Харесай

Журналистът Роман Анин: Руският човек живее в колосална нищета, като през 18 век

" Руснакът живее в колосална мизерия. Как да обясниш на подобен човек какво се случва? Този човек живее с по-малко от 150 евро на месец, без течаща вода в тоалетната, като през 18 век ", разгласи съветският публицист Роман Анин в изявление пред Дойче Веле.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11739
Роман Анин е главен редактор на съветския сайт за проверяваща публицистика " Важни истории ".

Дъждовни води: Сайтът за проверяваща публицистика " Важни истории ", Фондът за битка против корупцията и други самостоятелни от страната съветски медии и институции организираха многочислени следствия за корупцията в Русия. Но те по този начин и не провокираха детонация в публичното схващане. Може би тъй като съветското общество е апатично?

Роман Анин: Не съм склонен, че не са провокирали гърмеж. Така например разследването на Алексей Навални за " двореца на Путин "  е гледано в съветския сегмент на YouTube от над 100 милиона души. Това значи, че тематиката за корупцията към момента вълнува хората. Но като цяло съветското общество не се интересува доста от този проблем - то е инфектирано. Няма да се впускам в детайлности за това - цялостен етюд може да се напише по тематиката. Но за какво ли се учудваме, откакто доста хора не се интересуваха дори от войната, до момента в който не потегли мобилизацията и не започнаха да пращат техни съпрузи и братя без никаква подготовка на фронта, където ги убиваха още на третия ден.

Що се отнася до корупцията - темата им е някак далечна, хората просто не могат да осмислят тези големи суми, някакви милиарди. Руското общество живее в колосална мизерия. Наскоро наш екип се върна от Карелия, където снимахме хора, които живеят в бараки. Как да обясниш на подобен човек за  " двореца на Путин "  или пък за яхтата на Сечин? Този човек живее с 15 хиляди рубли на месец (под 150 евро, б.ред.), без течаща вода в тоалетната, като през 18-и век. Това са корените на апатията, само че има и други аргументи.

Анин: Безусловно. Но първо би трябвало да спрем войната в Украйна. Второ, десетилетия би трябвало да се работи с популацията, а страната би трябвало да се реформира. Нужен е цялостен комплекс от ограничения. Но при режима на Владимир Путин е невероятно да се преодолее тази незаинтересованост. Ако си представим за секунда, че Русия може да бъде друга в бъдещето, тогава ще би трябвало да се извърши титанична работа по отваряне на архивите, за образоване на популацията и за описване на това какви закононарушения е направил режимът на Путин.

Цялата истина за войната би трябвало да бъде разкрита, с цел да могат хората да осъзнаят ужаса, който се е случвал през тези 30 години и на който те са били безмълвни очевидци. Може би по-късно Русия ще има късмет да преодолее тази незаинтересованост и да стартира да живее по нов метод.

Дъждовни води: Тоест, до момента в който Путин е жив, никакви промени не са вероятни?

Анин: Не просто до момента в който е жив Путин, а до момента в който е жив груповият Путин - докато Русия е тирания и до момента в който има такива хора във властта. Просто не сме си давали задоволително сметка за това. Лично за мен тези хора съставляват тайфа. Това е проведена незаконна група в класическия смисъл на това разбиране. И до момента в който тази проведена незаконна група е на власт, нищо няма да се случи.

Дъждовни води: Звучи доста песимистично...

Анин: Това не е скептицизъм, показвам просто обстоятелствата. И дублирам, че бъдещето на народа зависи от самия народ, а не от нас, публицистите. Нашата задача е да описваме на хората какво се случва в реалност, каква е властта, какво се случва в Украйна, да им описваме за незаконната война, за това по какъв начин съветските управляващи нехаят за живота на личните си жители и изпращат стотици хиляди хора на заколение. А останалото към този момент ще е дело на самите жители.

Това не е скептицизъм, а просто осъзнаване, че животът ви зависи от вас. Ако желаете да промените живота си, би трябвало да го извършите. И в случай че от самото начало останете апатични, един ден ще почукат на вратата ви, ще заловен мъжа ви за врата и след три дни ще го хвърлят на фронта, където ще го убият. Това е цената, която хората заплащат за безразличието си към личната си орис и към ориста на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР