Руснакът Григорий Родченков, който разкри подкрепяната от държавата програма за

...
Руснакът Григорий Родченков, който разкри подкрепяната от държавата програма за
Коментари Харесай

Путин лично разпоредил държавната допинг програма на Русия

Руснакът Григорий Родченков, който разкри подкрепяната от страната стратегия за допингиране на съветските спортисти , твърди пред немска телевизия, че съветският президент Владимир Путин персонално е разпоредил заговора , оповестява " Франс прес ".

" Разбира се, че всичко това пристигна от върха, от президента ", разкри Родченков пред немската социална телевизия ARD в изявление по телефона.

" Защото единствено президентът може да задейства контраразузнавателната спецслужба ФСБ за такава специфична задача ", показва още той.

 Руски публични лица признаха за операциите на допинг проби
Руски публични лица признаха за операциите на допинг проби

Отричат обаче това да е било подкрепяно от страната

Путин " не би могъл да отхвърли ", че е знаел за схемата, прибавя Родченков.

Родченков е някогашен шеф на антидопинговата лаборатория в Москва, който избяга в Съединени американски щати през 2016 година, изтъквайки, че се опасява за живота си след неочакваната гибел на двама високопоставени чиновници от съветската антидопингова организация.

На Русия ѝ беше неразрешено да взе участие на Зимните олимпийски игри в Южна Корея идващия месец, както и на Параолимпийските игри, макар че обособени спортисти, които могат да потвърдят, че са чисти от допинг, могат да се състезават при строги условия и под безпристрастен байрак.

Родченков също по този начин съобщи, че е уверен, че Путин е бил осведомен за всички детайлности от допинг програмата на Виталий Мутко, тогавашния министър на спорта и сегашен вицепремиер.

 Повече от 1000 съветски спортисти са се възползвали от съветската допинг стратегия
Повече от 1000 съветски спортисти са се възползвали от съветската допинг стратегия

Руски спортисти от 30 типа спорт са манипулирали допинг проби

Той показва, че като някогашен шеф на съветската антидопингова организация той е уведомил тогавашния заместник-министър на спорта Юрий Нагорних, който от своя страна е уведомил Мутко, който пък е уведомил Путин.

Родченков твърди също по този начин, че преди Зимните олимпийски игри през 2014 година в Сочи, Русия е провеждала проведена от страната система за допингиране по време на Олимпийските игри в Пекин през 2008 година и през 2012 година в Лондон .

След като избяга от Русия в края на 2015 година, Родченков влезе в програмата на американското ФБР за отбрана на очевидци , до момента в който Русия издаде интернационална заповед за арестуването му.

" Всеки ден се веселя, че съм още жив ", акцентира Родченков в изявлението.

 Руското държавно управление директно подпомагало спортистите да вземат допинг
Руското държавно управление директно подпомагало спортистите да вземат допинг

Това излиза наяве от отчет на самостоятелна комисия

Русия беше изключена от олимпийското придвижване през август 2016 година след разкритията за всеобщо публикувано допингиране на съветските спортисти с поддръжката на страната, което стана в отчет на Ричард Макларън за Световната антидопингова организация (УАДА).

Нито УАДА, нито Международният олимпийски комитет са свързвали Путин с допинг заговора, като единствено показаха спортното министерство и постановиха доживотна възбрана на Мутко и Нагорних от олимпиското придвижване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР