Руснакът Денис Сукнев, който преди повече от 6 години блъсна

...
Руснакът Денис Сукнев, който преди повече от 6 години блъсна
Коментари Харесай

1000 лева глоба за руснака, който блъсна Лозан Панов на пешеходна пътека

Руснакът Денис Сукнев, който преди повече от 6 години блъсна с джип ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на пешеходна пътека в София, е освободен от наказателна отговорност и е санкциониран с 1000 лв..

Проверка на " Лекс " сподели, че делото против него е завършило на първа инстанция в Софийския областен съд (СРС), който занапред ще написа претекстовете към присъдата.

Инцидентът с Панов се случи по време на процедурата за избор на ръководител на Върховен касационен съд, в която той взе участие и се конкурираше със арбитър Павлина Панова. След злополуката той първо разгласи, че се отдръпва от конкуренцията, само че по-късно размишления, а най-после и Висш съдебен съвет го избра за ръководител на Върховния съд. Процесът против водача, който го блъсна, пък може да завърши дефинитивно и след мандата на Панов във Върховен касационен съд.

Инцидентът стана рано сутринта на 9 декември 2014 година на кръстовището на бул. " Арсеналски " и ул. Богатица " (в региона на басейна " Спартак " ). Тогава Панов тичал в " Южния парк " и когато стигнал кръстовището, изчакал да светне зелен светофар, с цел да пресече на пешеходната пътека.

В този миг към него се движел " Мерцедес " G-клас, ръководен от руснака, който пресякъл кръстовището на червен светофар и блъснал Панов на пътеката. Председателят на Върховен касационен съд се превъртял през предния похлупак на автомобила и паднал настрана на пътното платно. От удара получил черепно-мозъчна контузия и изпаднал в безсъзнание. Шофьорът спрял и го откарал в " Пирогов ", където стана ясно, че е била счупена и лявата му ръка.

Първоначално обаче от Министерство на вътрешните работи не оповестиха по какъв начин се е стигнало до злополуката, а публикуваната информация беше, че водачът е избягал и очевидец е откарал Панов в болница, където по-късно беше опериран.

Делото беше импортирано в съда още през 2015 година с предложение за освобождение от наказателна отговорност на Сукнев. Тогава и самият Панов разяснява, че не вижда предумисъл в дейностите му, а пред съда и обвиненият твърди, че двамата са в доста положителни връзки. Руснакът обаче искаше да бъде оневинен, тъй като ставало дума за трагичен случай по независещи от него условия.

През август 2015 година СРС също наложи на руснака санкция от 1000 лв., само че по-късно Софийският градски съд върна делото на прокуратурата, тъй като е пропуснала значимото събитие, че обвиненият е минал на червен светофар.

Делото беше импортирано в съда още веднъж чак през 2018 година, към този момент с обвинителен акт, с цел да завърши 3 години по-късно обаче още веднъж с налагане на санкция от 1000 лв..

До този процес се стигна, откакто на финала на делото и прокурорът е показал, че би трябвало да се приложи по-благоприятният за подсъдимия закон и той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи санкция от 1000 лева

Обвинението против Сукнев е за това, че при шофиране на пешеходна пътека е предизвикал междинна телесна щета на Панов. За това обвиняване Наказателният кодекс сега планува от 1 до 6 години закон и няма по какъв начин обвиненият да бъде освободен от наказателна отговорност. През 2014 година, когато се случи случаят обаче член 343, алинея 3 от Наказателен кодекс предвиждаше от 1 до 5 години затвор и се явява по-благоприятният за Сукнев закон, защото разрешава освобождението му от наказателна отговорност. Така той е осъден единствено с санкция, само че е наказан да заплати и над 1800 лв. разходи по делото.

Присъдата не е дефинитивна и може да бъде атакувана пред Софийския градски съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР