Руснак и американец анализират различните модели селфита от Инстаграм. Двамата

...
Руснак и американец анализират различните модели селфита от Инстаграм. Двамата
Коментари Харесай

Мъжете над 40 с повече селфита от жените

Руснак и американец проучват другите модели селфита от Инстаграм. Двамата учени са основатели на уеб страницата Selfiecity.net, в който са събрани 3200 селфита от разнообразни краища на света, подбрани от към 650 хиляди фотоси на хора от пет града.

Лев Манович и Даниел Годмайер стигат до извода, че междинната възраст на хората, правещи си селфита е 23.7 години, като, разбираемо, най-големите фенове на цифровите автопортрети са представителките на женския пол. При хората над 40-годишна възраст обаче наклонността е друга – мъжете си вършат много повече фотоси, за разлика от дамите.

Двамата анализатори изследват фотосите на хора от Москва, Банкок, Берлин, Ню Йорк и Сао Пауло. Интересно е обаче, че приблизително едвам 4% от фотосите са селфита, а всички останали са на котки и кучета, храна, коли, къщи, крайници, други хора, обувки, другари, паметници и така нататък

В уеб страницата си Манович и Годмайер изследват фактори като наклона на главата при фотографията, изражението на лицето, височината на погледа, отвора на устата и съществуването на очила. В взаимозависимост от другите индикатори двамата вършат подредба на селфитата и по сексуален симптом.

Мъжете и дамите си вършат друг вид селфита, макар че огромна част от тях са сходни.
Интересно е, че множеството от самоснимките демонстрират лявата половина на лицето, тъй като мозъкът възприема по-добре лявата част на асиметричните ни лица и може би и по тази причина в последните години изключително настояща беше самоснимката на половин лице.

Голяма част от трендовете при селфи-модата навлизат и в България.

През 2014 година станаха извънредно известни така наречен релфита. Названието им идва от връзка (relationship) и селфи – т.е. сантименталните фотоси на влюбени двойки.

Учени от Харвардския университет са открили обаче, че релфитата са най-дразнещата вариация на фотосите и заливането с тях може да докара до загуба на другари.

Следващият тип селфита е белфи – самоснимка, на която на напред във времето изпъкват задните елементи на дамите. Понятието идва от butt (дупе) и селфи.

Първа го разпространява Ким Кардашиян, която, влюбена в гигантските си задни елементи, завършени с помощта силикон, непрестанно ги демонстрира на почитателите си в Инстаграм, Туитър и Facebook.

Бумът на белфитата настъпи с 20-годишната нюйоркчанка Джен Селтър, чийто профил в Инстаграм е наблюдаван от към два милиона консуматори, а уеб страниците й изобилстват от реклами.

Освен научния и занимателния аспект на селфитата обаче, те имат и рискова страна.

Особена известност през последните години доби манията за “екстремни ” фотоси – от високи здания, градежи и други рискови места, доста от които приключват трагично.

Последният подобен случай е на 42-годишна жена, която падна и почина от моста на “Витиня ” преди седмица.
По-рано тази година и 14-годишно дете почина при опит за селфи от покрива на недостроена висока постройка в София.

Баща на селфито е Карл Бейдън
 Селфита на Карл Бейдън Селфита на Карл Бейдън
Въпреки че в оксфордските речници определение на понятието селфи се появява през 2013 година, самоснимката може да се назова поджанр на автопортрета, който съществува още от раждането на фотографията (и на изобразителното изкуство). Неслучайно точно фотографи се свързват с появяването на селфито като разбиране.

За първи път терминът е дискутиран от фотографа Джим Краус в книгата му “Индекс на фотоидеите ” от 2005 година. Три години по-рано обаче селфито се появило в австралийски интернет конгрес, а всеобщо хората са възприели за “баща на селфито ” Карл Бейдън, който преподава снимка в Бостънския лицей.

Той си прави черно-бели автопортрети всеки ден в продължение на 30 години, с концепцията да документира остаряването си. Започва плана си на 23 февруари 1987 година, като се снима в една поза, с едно и също неутрално изражение на лицето. Съзнателно не си е пускал брада или мустаци, нито е променял изключително прическата си.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР