Руслан Шаведдинов пази горчив спомен от казармата - руският опозиционер

...
Руслан Шаведдинов пази горчив спомен от казармата - руският опозиционер
Коментари Харесай

Военната служба - опасно оръжие срещу опозицията в ръцете на руската власт

Руслан Шаведдинов пази горчив спомен от казармата - съветският опозиционер е заставен тогава да служи една година на архипелага Нова земя в Арктика, измежду белите мечки.
" Пратиха ме колкото можеше по-далеч ", разяснява близкият сподвижник на Алексей Навални, опозиционния водач, чието отравяне, а след това хвърлянето му в пандиза провокираха рецесия сред Москва и Запада. Единствена разтуха: по време на службата Руслан Шаведдинов стопира да се опасява от мечките, скитащи към изолирания пост, наличен единствено с хеликоптер, където носи наряди с още четирима бойци. " Веднъж една мечка ме подгони. Всъщност не беше нападателна, тъй като й давах храна ", изяснява за Агенция Франс Прес 25-годишният деятел.
Над 250 000 души от 18 до 27-годишна възраст в Русия отбиват всяка година военната си работа, понижена през 2008 година от две на една година, което е дало опция да се понижат казармените " извращения ", при все това принуждение още има.
Мнозина руснаци съумяват да избегнат службата по медицински аргументи или тъй като следват, други пък подценяват призовките или заплащат подкупи.
За опозиционерите обаче нещата постоянно са по-сложни. Те настояват, че военната работа към този момент е част от арсенала, употребен от властта, с цел да им запушва устата.

" Наказание без закононарушение "
==========================

Руслан Шаведдинов претърпява нееднократно напън, а и два обиска в края на 2019 година, незабавно откакто екипът му, координирал до неотдавна демонстрации в Москва, стартира тактика за битка с партията на Владимир Путин в локалните избори. Тогава го вземат в казармата - както споделя, по липса на " медицински противопоказания ". Протестите му са отхвърлени. На 23 декември 2019 година служители на реда разрушават вратата на жилището и го откарват с белезници в Далечния Север.
" Не си представях, че Русия отново ще праща в заточение политически персони ", показва той, осъждайки желанието на управляващите " да сплашат " младежта. По време на службата въобще няма достъп до мобилен телефон и се постанова да поддържа връзка с околните си посредством писма, пътуващи по цели седмици. Той е измежду тримата сътрудници на Алексей Навални, взети във войската срещу волята им през последните пет години. Още четирима са били преследвани за " отклоняване " от военна тегоба.
Трийсет и шест годишният правозащитник Олег Козловски е мобилизиран през 2007 година, макар че има здравно удостоверение за невалидност, а дипломът му го освобождава от наборна работа.
" Моят случай беше рисков казус. Сега тези способи се употребяват непрекъснато ", акцентира този чиновник на неправителствената организация " Амнести интернешънъл ".
" Това е наказване без закононарушение, метод да изолират един човек ", продължава Козловски, съгласно който управляващите прибягват до това средство, когато " е мъчно или невероятно да скалъпят правосъдно гонене или да открият действителни претекстове ". По думите му случаите с известни деятели, взети в казармата, са единствено " върхът на айсберга ". Същевременно управляващите постоянно " ревизират " военното състояние на арестувани стачкуващи.
През 2019 година да вземем за пример съветски следователи разкриват " 134 случая на отклоняване от военна работа " измежду протестиращи, задържани в Москва. Подобни инспекции са разпоредени и след митингите в отбрана на Навални през януари и февруари т. година Помолено за коментар в тази връзка, съветското министерство на защитата не даде отговор на Агенция Франс Прес.

" Школа за плебеи "
==============

В Луга, на стотина километра от Санкт Петербург, Маргарита Юдина е възмутена от призовките, получени преди малко от синовете й на възраст 24 и 20 години - Роберт и Ростислав.
Според нея всичко става поради " нейната политическа активност ". Привърженичка на Алексей Навални, Юдина е бита от полицията на протест през февруари. Случаят е необятно отразен в медиите, тя обществено жигосва това принуждение и подава тъжба. " Това е напън, заплашване и тормоз, с цел да приказвам по-малко ", твърди 54-годишната жена, която не желае децата й - едното с диабет, да бъдат пратени в армията, тази " школа за плебеи ". През последните години в съветските войски е мощно повишен професионалният детайл, само че наборната работа е непокътната по финансови, а и културни съображения в страната, прекомерно милитаризирана отдавна насам.
Всеволод Гунков, 19-годишен деятел от Алтай в Сибир, държи обаче все пак да я избегне. Подлаган на напън поради активността си като опозиционер, предходната есен той е привикан в казармата и колкото да се откопчва от набора. " Веднага оспорих решението на военната комисия " и то бе анулирано, изяснява той. След зимната пауза през април се задава нов набор и отново го викат за медицински прегледи. Той още не е свикан публично, само че е сигурен, че " тъгите не престават ".

Ромен Кола, Марина Коренева, Франс прес/БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР