Руското военно министерство показа крилатата ракета 9М729 (натовското ѝ обозначение

...
Руското военно министерство показа крилатата ракета 9М729 (натовското ѝ обозначение
Коментари Харесай

Руснаците показаха на военни аташета установки Искандер-М с ракети 9М729

Руското военно министерство сподели крилатата ракета 9М729 (натовското ѝ означение е SSC-8), за която Съединени американски щати обявиха, че е причина за тяхното евакуиране от Договора за ликвидирането на ракетите със междинен обхват (INF), на задгранични военни аташета за първи път.

Руските медии оповестяват обаче, цитирайки неназован източник, че американски представители не са участвали на срещата. Нито съветското военно министерство, нито Вашингтон са удостоверили тази информация.

Съединени американски щати неотдавна оповестиха, че ще стартират процеса по отдръпване от контракта за ракетите на 2 февруари, като причина за това разгласи, че Русия не съблюдава контракта. По-специално американската страна настоя Москва да унищожи всички крилати ракети SSC-8, потвърждавайки, че те нарушават контракта.

По време на представянето на ракетата, съветското военно ведомство също по този начин е разкрило нейните спецификации, които провокираха толкоз огромна паника в Съединени американски щати, тъй като Вашингтон твърди, че Москва е тествала 9М729 в обхват, който е в нарушаване на контракта. Ракетата има най-малък стрелкови обсег от 50 км, същия като нейния предходник 9М728, и оптимален обсег от 480 км, което 10 км по-късо от обсега на 9М728, което не нарушава контракта за ракетите от 1987 година

"Разстоянието беше доказано по време на стратегически учения през 2017 година ", уточни началникът на съветските артилерийски войски Михаил Матвеевски.

Руското военно министерство също по този начин е посочило установката "Искандер-М ", модифицирана да изстрелва 4 ракети 9М729, вместо две 9М728 при предходната си трансформация. Руските военни бяха принудени да модернизират установката, защото 9М729 е с 53 см по-дълга от своята предшественичка.

Съединени американски щати настояват, че Русия е нарушила контракта от 1987 година, като е тествала ракетата 9М729 в обсег, неразрешени от съглашението. Вашингтон разгласи, че ще стартира процеса по отдръпване от контракта на 2 февруари, изтъквайки, че Москва не е предоставила доказателства, че е спряла хипотетичните нарушавания.

Договорът за ракетите беше подписан сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики, като планува заличаване на всички балистични и крилати ракети с обхват сред 500 и 5000 км.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР