Руското външно министерство получи официална нота от САЩ с известие

...
Руското външно министерство получи официална нота от САЩ с известие
Коментари Харесай

САЩ официално уведомиха Русия за оттегляне от Договора „Открито небе“

Руското външно министерство получи публична нота от Съединени американски щати с уведомление за отдръпване от Договора „ Открито небе " (ДОН), заяви ТАСС.
Вчера американският президент Доналд Тръмп заяви за отдръпването на страната си от контракта.
Американският президент е обяснил, че има положителни връзки с Русия, само че тя не се придържа към съглашението.
Условията, сложени от Съединени американски щати за продължение на присъединяване им в Дело за оперативно наблюдение, са безусловно неприемливи, считат от съветска страна. Руската федерация е подготвена да беседва със Съединени американски щати за запазване на Дело за оперативно наблюдение, само че не и при изискванията им.
Русия остава ангажирана с Договора, оповестиха още от Кремъл.
Договорът „ Открито небе “ (ДОН) бе подписан през 1992 година от 34 страни и се трансформира в една от ограниченията за създаване на доверие в Европа след Студената война. Той разрешава на участващите страни намерено да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другите. На процедура договорът дава право на участващите страни да летят над териториите една на друга, с цел да следят военни дейности в сходство с контрактуваните квоти на наблюдателни задачи. Той контролира полетите, дефинира механизма за наблюдаване на спазването на неговите разпореждания, съдържа условия към въздухоплавателното средство, ограничавания за състава и техническите параметри на оборудването за наблюдаване.
Съединени американски щати и Русия неведнъж се упрекват взаимно в нарушавания на контракта. В същото време съветското външно министерство съобщи, че Вашингтон, обвинявайки Москва в нарушение на отговорностите, съзнателно мълчи за личните си проблеми с използването на документа.
По-рано формалният представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик по време на видеоконференция съобщи, че отдръпването от споразуменията за надзор върху оръжията сред Русия и Съединени американски щати може да докара до рискови последствия.
Посланиците на НАТО ще се срещнат незабавно през днешния ден поради отдръпването на Съединени американски щати от Договора „ Открито небе ”. Срещата, която ще се организира през днешния ден следобяд, цели да се проучват следствията от известието на Тръмп.
Германия, дружно с други страни, ще се опита да убеди американската администрация да премисли решението си за отдръпване от контракта „ Открито небе ”, съобщи немският външен министър Хайко Маас.
" Оттеглянето на Съединени американски щати съществено ще понижи обсега на използване на контракта и това ще го отслаби. Решението на Съединени американски щати ще влезе в действие след шест месеца. Ние, както и сътрудниците ни – съидейници, ще работим интензивно, тъй че управлението на Съединени американски щати да обмисли още веднъж решението си ", сподели Маас в известие за пресата.
Той съобщи, че Германия ще призове и Русия да се „ върне към прецизното осъществяване на контракта “. От своя страна Берлин има намерение да остане страна по контракта.
Вижте още:
Руската позиция за " Открито небе " - Съединени американски щати не желаят партньорство
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР