Наскоро разсекретено американско разузнаване твърди, че Русия пере пропаганда чрез несъзнателни западняци

...
Руското разузнаване управлява систематична програма за изпиране на прокремълска пропаганда
Коментари Харесай

Руското разузнаване управлява систематична програма за изпиране на прокремълска пропаганда чрез частни връзки между руски агенти и неволни американски и западни цели, според наскоро разсекретено американско разузнаване.

Американските разузнавателни агенции вярват, че Руската федерална служба за сигурност (ФСБ) се опитва да повлияе на обществената политика и общественото мнение на Запад, като насочва руски цивилни да изграждат връзки с влиятелни американски и западни личности и след това разпространява разкази, които подкрепят целите на Кремъл, затъмнявайки целите на ФСБ роля чрез слоеве от привидно независими актьори.

„Тези операции за влияние са предназначени да бъдат умишлено в малък мащаб, като общата цел е САЩ [и] западни хора да представят тези идеи, привидно органични“, каза американски служител, упълномощен да обсъжда материала, пред CNN. „Операциите за влияние върху кооптираните са изградени предимно върху лични взаимоотношения... те изграждат доверие с тях и след това могат да използват това, за да прокарат тайно дневния ред на ФСБ.“

Кампаниите понякога са били ефективни при насаждането на руски разкази в западната преса, според разузнаването. Максим Григориев, който оглавява руска неправителствена организация, направи множество речи пред ООН, представяйки фалшиво проучване, което твърди, че хуманитарната група Белите каски, която действа в Сирия, управлява черен пазар за човешки органи и е фалшифицирала химически атаки от сирийския президент Башар ал-Асад, с когото Русия е съюзник. Тези твърдения в крайна сметка попаднаха в телевизионен репортаж за крайнодясната OANN в Съединените щати, според материали с отворен код, предоставени от длъжностното лице.

CNN се свърза с Григориев и OANN.

Но длъжностното лице подчерта, че западните гласове, които в крайна сметка станаха рупори на руската пропаганда, почти сигурно не са били наясно с ролята, която играят.

„В края на краищата тази неволна цел разпространява операция за руско влияние, руска пропаганда сред целевата публика“, каза американският служител. „В крайна сметка много от тях са несъзнателни хора – те остават в неведение кой по същество поражда тези разкази.“

Разузнаването предоставя няколко примера за руски цивилни „коопти“, изпълняващи поръчките на ФСБ.

Един човек, Андрей Степаненко, основа медиен проект през 2014 г., който спонсорира журналисти от САЩ и Запада да посетят Източна Украйна и да научат „предполагаемата истина“ за случващото се в региона. Всъщност ФСБ насочва усилията му и „почти сигурно е финансирала проекта“, според разсекретените разузнавателни данни.

CNN не успя да намери Степаненко, за да поиска коментар.

Американският служител също цитира Наталия Бурлинова, основател на руска неправителствена организация, която рутинно координира финансирани от ФСБ усилия за публична дипломация, насочени към повлияване на западните възгледи. През 2018 г. тя посети, имаше срещи и беше домакин на събития в множество американски мозъчни тръстове и университети в Ню Йорк, Бостън и Вашингтон – работа, финансирана от ФСБ, според разузнаването. Нейното поведение вече беше публично достояние: тя беше обвинена по-рано тази година по обвинения в заговор с офицер от ФСБ да действа като нелегален агент на Русия в Съединените щати, въпреки че тя остава на свобода в Русия.

CNN се свърза с Бърлинова.

Служителят отказа да предложи подробности, за да подкрепи твърденията на разузнавателната общност, че ФСБ финансира този вид операция, но отбеляза, че след като служителите са успели да установят подкрепата на ФСБ, е лесно да се проследят разказите, които те прокарват в материали с отворен код.

„След като сте наясно кои са тези хора и тяхната връзка с ФСБ, по естеството на това, което правят, те имат много, много публични личности“, каза служителят. „И така, просто бих казал, че не е наистина трудно да се следват струните.“

Американският служител отказа да каже дали Русия е използвала същата тактика, за да се опита да повлияе на изборите в САЩ.

ФСБ наистина използва подобна тактика, за да повлияе на политическото мнение в Русия, според разузнаването. В един случай руска медийна фигура на име Антон Цветков организира протести пред посолствата в Москва – включително посолството на САЩ – по нареждане на ФСБ. Протестите прокараха руския наратив за войната в Украйна, „насърчавайки „украинския нацистки“ разказ и обвинявайки САЩ и техните съюзници за смъртта на деца в Донбас“, като същевременно скриват ролята на руското правителство, според разсекретените разузнавателни данни.

„Целта на тези протести наистина беше... предназначена да го продаде на руския народ“, каза американският служител.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР